Thursday, January 1, 2009

WAJAH SEBENAR TAHUN BARU 2009

Hari ini 2009 dh datang. Dan aku ada 1 azam yg 2kali aku pasang azam tp tetap azam yg sm 1, 3 hari yg lepas tahun Islam Hijrah 1430 dan 1 lg 1 Januari 2009. Aku ingat lg dulu ms kecik2 walid selalu bawa aku dan adik beradik lain kuar ke pekan Alor star sbb nk tgk bunga api. Biasa la budak2 memang excited glerr kalo bab nk tgk bunga api ni.

Bila dh semakin besar aku dh tak sambut pn tahun baru. Mcm xda makna apa2 pn. Walid aku pn dh xbw kuar tgk bunga api mungkin sbb suma dh besar. Apa yg walid aku buat adalah tembak mercun "tundercat"(aku pn xtau eja cana) dr beranda rumah kami. 2 pn kira ok la kot.

Mlm ni aku n kengkawan yg seramai 7orang dan naik dlm sebuah keta. Ya 7 orang dlm 1 keta. Dimana tmpat ddk kat belakang 4 orang, 2 orang kt tmpat ddk depan n driver sorang. Xpercaya? percayalah. Malam tu km kuar pn sje2 jer konon2 nk tgk bunga api.

Disebabkan terlalu ramai pd mulanya, ramai yg xnk ikut. Then, diorang ckp kalo sorg xpergi biar semua xpegi. Kat cni kita dh bleh lihat semangat setiakawan. Bersyukur gle ada kawan2 mcm ni sm2 susah dan sm2 senang dan aku yg ada lesen moto ni tawarkan diri nek moto n follow dr belakang. Tapi mslhnya aku xtaw jln. Diorang suma tak setuju. Pukul 11.30 km msh di USM. Memang dh tahu xkan sempat tgk bunga api.

11.45. Kami amik keputusan nk pergi gk. Semua sekali dlm 1 keta mcm tin sardin. Kalo jpa polis pandai2 la. Tawakal jer dlm hati. Harap2 xjpa abg polis huhu...

Yan selaku driver km yg juga org penang cadang nk bw g relau la lg mn tah last2 patah blk g petronas sbb minyak nk abeh. Km bercadang nk pegi beli mknan then lepak kt mn2 mkn ramai2. Smpai jer petronas kuar2 dr keta terdengar tembakan bunga api. Sambut thn baru kat petronas jer la mlm ni. Hahaha...

KItaorang beli makanan smpaikan bleh abeh rm70 termasuk minyak keta sekali. Dasyat gle.. 7 org mkn bese la tu huhu.. Dlm keta yg mcm tin sardin tu akhirnya km smpai gk kat bukit yg ada pemandangan bandar Penang kt bwh tu. Bleh nmpak lampu yg bergermerlapan dr ats ni. Ramai gk kat c2 yg bw family n tak kurang jer dgn pasangan msing2..hmm..bese la tu.

Then km lepak kat meja kat c2. Sorang2 akan bt ucapan. Lps jer baca umul Kitab Al-fatihah km mula ucapan dgn Yan, shila, aku, akma, zaf, amin, n last sekali yuji. Km suma harap persahabatn km ni akn kekal smpai bila2 walaupun yuji ckp ni la smbutan thn baru terburuk sekali bg dia selama 2o thn sbb km smbut detik 12mlm kat petronas huhu..

Ms mkn2 tu la km imbas blk ms mula2 kenal pe tanggapan diorang kt diri masing2. Memang kelakar gk ar sbb ada yg xska kt diri masing2 sbnrnya cthnya zaf xbpa ska kat yan sbb yan byk ckp n kecoh. Tp last2 leh kwn baik gk. Biasala ms mula2 nk knl diri msng2 mmg cm tu. Dan terkuar la cerita yg aku agak popular kt blok H20 tu..Huhu.. Yeke? Itu yg yan ckp la.. Bergosip jer keja diorang tu..Hmm...

Lps tu yan bwa km ronda2 penang. G lepak tepi laut. Pastu bwa g mkn kt na tah restoran tu nm Sup Hameed ke pe tah. Tp bhdpn dgn hotel Malaysia. Parking dpn Top Potato's kot kalo tak slp aku nm restoran tu. Pastu km jalan. Masa tu aku tgk muntah berterabur merata-rata ni suma muntah org mabuk la. Mak nyah ngah cari pelanggan pn ada. Perempuan mmg seksi abeh la pelok sana sini mcm dh tak ingat dunia. Damn!! Melayu mabuk!! Laki tu bw popuan mabuk! Arg!! Melayu!! s**l. Layak ke panggil perempuan lg? Ke nk panggil b*t*n*?

Dan km 3 orang satu2nya orang yg bertudung kt kedai mkn tu. Inilah fenomena sebenar remaja sekarang!! Kat cni la aku bleh tgk kehidupan sebenar zmn skrang! Terpikir gk tak malu ke b*t*n* tu pakai baju cm tu? Skirt ats peha. Pakai tiub! Mcm s**l!! Jalan sorang2 lak tu. Lelaki pndang cm nk terkuar biji mata. Nsib km agak baik sbb ddk mkn kat dalam sket. Jd bleh tgk gelagat org yg mcm2 ragam tu. Muka aku msa tu dh cuak! Tak pnh lg aku tgk mcm ni teruk gejala sosial live dpn mata aku. Penang. Neraka dunia!! Ni jer aku bleh rumuskan.

Dan aku student yg amik kos social science. Inilah dunia sbnar dan cabaran yg perlu aku lalui as a social worker! Aku betol2 xsangka mcm ni terok gejala sosial skrg! Kiamat dh dekat. Kenapa msh xsedar? Dan aku tau malam tu yg paling kaya adalah tauke2 hotel dan rumah tumpangan. Siap paparkn lg low price!! Pelacur mmg ramai mlm tu. Tepi2 jalan bersepah!! Omputih pn ada bercium tepi jln cm xingt dunia mcm tu negara depa! Orang melayu pn sm. Dh tak mcm org melayu dh!

Bila km 3 orang jer yg pakai tudung kt kedai mkn tu terpikir gk la pe diorang ckp psl kami? Mungkin dlm hati diorang akan mengutuk sbb np orng yg bertudung bleh lg dk p mkn lewat2 cm ni n mungkin akn ada yg mengucap alhamdulillah sbb dlm byk2 lautan manusia yg dh bkn mcm manusia lg dh, msh ada gk org yg msh bergelar manusia!!

Abeh jer mkn aku tgk makin ramai plak mak nyah yg terkedek2 cari pelanggan. Yg dok goda pemandu teksi pn ada. Dan terpandang plak 2 org mamat ni dan memang org MELAYU amik helmet dr keta b*t*n* mn tah yg pakai seksi cm xcukup kain. Dan sorg lg popuan muntah kt tmpat ddk hadapan. MELAYU jg! Mabok!! Mungkin bru lps.....

Kemudian perjalanan km diteruskn dgn melalui lorong2 yg lbh kurang lorong Haji Taib kt KL. Pelacur bersepah sana sini tunggu pelanggan. Mak nyah pn ada. Dan pelacur tua!! Dh tua pn xinsaf2 lg. Lelaki pn ramai gk yg dk cari pelacur. Memang kami suma cuak abes ar takut2 depa thn keta km nti xpsl2 jer. Alhamdulillah tak ada apa yg berlaku.

Lepas aku tgk jer gelagat jantan kt c2 terkuar 1 statement maut dri aku. "Kalo nk cari suami jgn cari org penang" hahaha.. marah abes orang penang kalo dgr aku ckp cm ni. ngee....

Ini ke makna tahun baru sebenar?? Mcm ni ke cara orang sambut tahun baru? Mabuk sana sini? Jual tubuh! Pakai pakaian mcm xcukup kain! Ini ke rupa sebenar thn 2009??? Dan yg pasti ramai yg terkorban malam ni. Itu suma org MELAYU!! Dan apa yg aku tgk tu memang membuat mata dan minda aku terbuka luas!!

Sampai jer Usm, aku gi toilet amik wudhuk solat istiqarah!! Mohon petunjuk dari Allah. Semoga Allah menjauhkan aku dari gejala2 mcm tu.
Amin.....

Post a Comment

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

0 PESANAN PENAJA:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi