Thursday, February 5, 2009

FLASH BACK!!

Cuti raya cina hari tu aku berkesempatan balik ke kg aku kat yan besar kedah. Kebetulan tok wan aku buka kedai mkn. Aku pon sibuk kan diri gak tolong mak sedara aku kt kedai tu. Tolong buat air jer..

Kalo sapa2 nk datang tt hayun tu singgah lah sebentar kat Haji Ahmad cafe betol2 dpn sek keb langkasuka yan. Kalo ada rezeki time cuti ke leh la merasa air yg dibuat oleh aku..hehe...

Ok, Abeh sudah promosi. hehe...Tapi aku ada ceta lain yg aku nk kongsikan..

Depan kedai tok wan aku tu ada 2 sekolah. 1 sekolah rendah dan satu lg sekolah menengah. Yg sekolah rendah tu aku tak risau sgt tp bebudak sekolah menengah ni. Depa ni selalu lepak kt kedai tok wan aku. Hmm..Kemain lg...Bebudak popuan la terutamanya. Gedik's lain mcm sket..Aku yg dok tgk malu plak kat dak2 laki kt c2..

Pergi sekolah lipat tudung cm apa lg..Sampai nk nmpak biji mata pon susah...Muka tu jd kecik jer...Takut pulak aku tgk..Depa ni pon leh tahan gk ponteng sekolah. Tak padan dgn popuan. Hmm...Apa nk jadi la bdk2 skrg. Ni kat kg, kalo kt bandar aku tak tak la heran sgt.

Tapi apa yg aku tengok parent bdk2 yg tgl kat kg ni lbh open minded dr yg tinggal kat bndar. Ni berdasarkan dr pemerhatian aku dan juga pengalaman aku. Masa aku pindah dok ngan mak bapak aku kat alor star masa tu aku bru msk form 1. Sebelum tu ms kecik2 aku dok ngan tok n tok wan aku kt kg ni.

Masa aku bru pndah kt sekolah kt alor star (nm sekolah dirahsiakan) aku jd terkejut. Budak2 kat sek ni lbh tertib n pandai nk hormati kawan2.. Cara berckp xla ksr sgt. Kalo kawan2 aku kt kg dulu kalo ckp tu mesti diselang seli dgn mencarut. Suma segala mak nenek kuar..Kalo nk pgl org tu "woi bodoh b**i la hg ni" pergh..ayat kaw2 punya..Tak respect langsung org.

Budak sekolah aku dlu pon lbh matang. Tak da la yg dok men nama bapak bila gaduh. Masa kt kg keja men nm bapak jer...Selalu gk aku gdh sbb ni..Kawan2 aku kat sekolah menengah dlu mmg best la..Tapi aku sek tu form 1-3 jer.. Form 4 aku msk teknik.

Masa kat teknik lg ar sakan. Dok hostel dgn budak2 yg datang dri berbagai jenis latar belakang dan kawasan. Dorm aku time tu dikatakan dorm wanted sbb dipenuhi oleh bebudak gengster (termasuk aku ke?)

Dlm dorm aku tu ada yg ok ada yg ko. Yg datang buat kepala sndiri pon ada. Yg tu sure kena pulau la.. Yg bawa kutu pon ada..Haha.. Besaq2 pon ada kutu lg. Time aku tau dia ada kutu memang malam2 aku tdo pakai anak tudung hahaha.....

Takut berjangkit...Sayang kt rmbut aku yg lembut lg panjang dan cantik ni hehe...Kalo kena kutu kat aku jenuh! Dh la rmbt pnjng mau botak kpla aku nti...Ee xmo la aku...

Tapi yg paling best skali bila ada sesi kutuk mengutuk cara dressup.. Yg peliknya ada yg dressup xtera mn pon rupa ala-ala mek siam jual somtam pon ada hati nk kutuk org len..Kalo sesi kutuk mengutuk ni aku mls msk cmpur..Dengar sudah..Sesekali kuar ayt dr mulut aku yg seksi ni bleh thn pedih gk...hoho

Time aku pon ada ragging gk tp sket2 jer sbb time tu kan keja msk berita bdk2 yg kena buli kt hostel yg mati pon ada sbb tu. So warden asrama dh bg warning kt senior2 sbb tu senior tak pueh at kat km sbb time depa dulu kena lg trok dgn senior2 depa.

Aku gak telah di cop wanted. Huhu.. Ala lau senior tak pueh at pon beh kuat kena baca doa dpn suma org lps roll call. Aku antara muka yg selalu kena..Hehe.. Sbb aku benci pd penindasan. Kadang2 mls nk ikut ckp senior yg prasan bagus tu..

Penah sekali da sekali tu da sorg senior amik kst sport kwn aku dh la amik xbgtau dh pakai kotor2 letak cm tu jer. Kwn aku tu pon mengadu kat aku. Aku ni pntang member2 kena cm tu (konon-konon penegak keadilan la) g masuk dorm senior g sound senior tu..Ha amik ko... Time tu aku dgn kwn aku tu jer dlm blk senior tu.. Aku sound dia..Dia diam jer tp ada lak monyet2 yg dok bising kt blkng tu huhu...

Last2 petang tu kena baca doa kt tapak rollcall..Masa nm aku kena panggil aku wat muka selamber jer ala2 ayu gitu bgn then baca la..Dpt gak pahala hehe...

Ada kawan aku sorg tu perghh lg berani mati. Dia dak skinhead. Popuan ok? Duduk dlm dorm hisap rokok selamber jer.. Tapi dia baik la ngan aku. Walaupon aku xska dia dok hsp rokok tp dia dgn kawan2 ok. Tak hipokrit cm org len yg ska dok mengata kt blkg.

Baru-baru ni aku jumpa dia, dia gtau nk kawen..Haha..Tak sangka lak aku..Jodoh dia sampai awl dan harap-harap dia dh berubah. Manusia yg dulu jahat tak semestinya tak boleh berubah kan?

Tak la mcm sesetengah org tu yg mula2 datang baik, pakai tudung jerr..ayu pastu dh lama2 tudung pon terbang ke mn dh.. Rambut pon ala-ala mat salleh..Tapi aku lak mula2 xpakai tudung g sn jd baik pakai tudung dh.. Tak rumbu cm dlu...Insaf...Alhamdulillah sampai sekarang aku still pakai tudung.

Tapi tak bermakna org yg xpakai tudung tu tak baik yg pakai tudung tu baik. Cuma mungkin belum dpt hidayah lg..Insyaallah sampai seru nti akan berubah gk kn? Sapa2 yg bertudung tu jg la kelakuan sket ni tak aku tgk kadang2 gedik's je lbh...Hmm...Aku pon xperfect sgt serba kekurangan msh cuba nk perbaiki kelemahan yg ada ni..

Tapi zaman tu suma dh berlalu tinggal kenangan jer...Kenangan yg aku akan ingat sampai bila-bila.. Kenangan adalah sejarah..Sebab sejarah yg membentuk manusia menjadi manusia

8 comments:

  1. Politik Perak Kacau. Siapa pilihan Sultan Perak? BN atau PR? Ikuti analisanya di blog santai studen UKM kat: http://diskopi.wordpress.com

    ReplyDelete
  2. nescafe tarik satu. kurang manis ye. ngeh...ngeh..ngehh....gelak jahat..

    ReplyDelete
  3. ~o~ :

    ok siap bos!!

    mau gelas besar ke gelas kecik incik??

    ReplyDelete
  4. oit salam pekenalan,,aku mngenali mu dr blog hanya suka2 mnulis,,dia spupu aku,,syok juga lyn owg kedah mnulis nih no,,haha

    ReplyDelete
  5. hahahha....main nama mak bapak memang bengang kan?

    ReplyDelete
  6. budak-budak zaman sekrang memang gitu..cacat otak ape????

    ReplyDelete
  7. nana41: oh yaka? besa la org kedah mmg cm ni..

    layann...zass...

    hans: memang bengang hg pn da pglaman ka?

    jawahir_18: hahaha..cacat otak? pon boleh la..

    hihi..

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi