Wednesday, August 5, 2009

AKU DAH DAPAT TAJUK N3 KALI NI

Masa aku otw nak balik ke USM, suruh la ayah aku hantar kat bus stop. Masa tu aku balik rumah tok so, bus jenis berhenti-henti bukannya bus ekspress.

Tunggu la aku ngan si qema kat bus stop tu. Nak dekat sejam gak la tunggu. Pastu dh naik bus kena pergi kat Sungai Petani dulu. Bila nak bayar tiket konduktor bus tu cakap nak p Butterworth ka? Aku pun mengiyakan la. Pastu aku tanya bus ni p terus ka kat butterworth. Pastu dia ckp p terus. Aku pon pk nanti dh smpai SP xyah tukar bus dh.


Bila sampai SP, semua orang pakat kalut2 turun. Aku pon heran napa suma turun. Tadi pak cik tu ckp bus ni terus ke Butterworth. Rupa-rupanya konduktor bus tu tpu kita orang. Nak kata bergurau td memang bkn bergurau. Hampeh tol.

Aku dengan qema penumpang terakhir turun. Pastu g cari bus butterworth lak. Rupanya kena beratur utk beli tiket. Patut la tadi ramai yg kalut2 turun dr bus. Barisan punya la panjang tapi tak bergerak-gerak. Dekat sejam gak la beratur pastu bila dh sampai turn aku. Pak cik tu stop jual tiket.

Aku ni sabar je la, Dh la kena beratur lama apsal dia stop. Dia g nengok bus ada ke tak. Tunggu punya tunggu sampai gak turn aku. Bila dh beli tiket naik bus, semua tempat duduk penuh ada 1 kat belakang ada seat utk 2 orang. Aku pon ajak qema duduk situ.

Tengok2 seat aku basah. Tempat tu aircond bocor. Kalo basah sket xpe ni dengan 1 tempat duduk basah. Nak tukar pon dh ada tempat terpaksa la duduk gk. Duduk sket jer lenguh badan2 n punggung.

Tunggu punya tunggu driver lak tak ada. Yang aku geram sangat dh la driver tak ada, tunggu punya la lama tapi aircond tak buka. Panas gila dalam bus tu. Tapi radio bleh lak dok buka. Dengan sora budak2 dok nangis ye la panas kan, berkuap. Cian baby tu.

Kat belakang kerusi aku ada satu keluarga. Suami isteri dan 3 orang anak. Dh la ank2 dia buas, bising lak tu. Dok bergaduh adik beradik diorang. Ayah dia diam jer bukan nak tegur. Sakit kepala aku dengan panas lagi, baby nangis, budak2 bergaduh, kerusi basah haihhhh.........

Lama gila tunggu last2 sekali driver datang gak. Pastu sapa2 yg berdiri kena halau turun suruh tunggu bus 1 lg. Sapa2 tiket dia kul 4.20 jer bleh naik bus. Tapi tiket aku kul 4.40 aku wat diam jer la. Duduk lak belakang skali. Nasib bek konduktor bus tu ok kalo dia halau mau malu aku.

Bila dh nak sampai ke Butterworth, baru la aku sedar buah dokong yg aku nak bawa balik yg dalam plastik terkuar sampai ke tempat duduk depan aku. Nak kutip balik segan. tempat duduk lak sempit. Tunggu bus berhenti dulu la.

Bila dh sampai aku ngan qema tunggu semua penumpang turun pastu kami kutip buah tu. Tapi ramai lak penumpang yg dh masuk dalam bus. Aku pon terpaksa la tinggalkan saki baki buah tu kat lantai. Malu la nak kutip huhuhu...

Macam-macam yg jadi yg betul2 menguji kesabaran aku hari tu. Nasib baik la qema tak merungut. Cian gak dia. Ikut aku balik kg, tapi macam2 lak jd masa otw nk balik penang. Tapi cian lagi aku la. Kira malam tu aku tdo awal dr qema sebab terlampau penat.


Aku dan qema

So, N3 kali ni dh ada tajuk

kih3...

lalalalalala......

=P


6 comments:

  1. apa punya tajuk daaaaaaaaaaaa heheheee

    eh buag dokong tu ada lagi tak...

    tapi tak molah yang jatuh dalam bas tu heheheeeeeeeee

    ReplyDelete
  2. Naqeeb L,

    yg paling sedap yg jatuh tu la..

    hahaha

    ReplyDelete
  3. wahhh mmg sggh2 mencabar kesabaran betol eh

    kaki cm mn dah ok ke?

    ReplyDelete
  4. hye..
    banyaknya dugaan kisah itu.
    hehe..
    bebetol mencabar.
    mujurlah sabar..

    mmmm..
    apa tajuk n3 ini?

    hahaha..

    ReplyDelete
  5. el,
    sangat menguji kesabaran
    kaki dh jem, xleh main apa2 dh lepas ni
    uhuk uhuk

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi