Saturday, September 12, 2009

SINGLE VS COUPLE



Korang da tengok tak buletin utama tadi pasal program kat kg orang asli tu?? Dah masuk dalam tv ok?? Nampak tak muka aku?? Hahaha...Sapa tak nampak pendek umo bak kata pak belalang (P.Ramlee) dalam nujum pak belalang..hehehe... Yg ni cheq gurau jer yek..huhu

Sapa yang tak dan nk tengok tu, nampak sgt tak rajin tgk berita hahaha... Sok ada lagi kot...Huhu..Jom kita pakat-pakat tgk..

Hari tu jawahir ada tanya aku "kata orang single tu menyenangkan betul ke?" so dia nk tau my opinion. Ok wahir akak nk jawab la ni yerk..

Sebenarnya ada yang betul ada yang tak berapa nk betulnya. Disebabkan aku single aku nak jawab la sama ada menyenangkan ke tak. Single ni bagi aku memang sangat menyenangkan.

Kenapa? Sebab nama pun single, kita bebas nk buat apa pun. Bebas nk berkawan dgn sapa-sapa. Nk kuar dengan sapa pun tak pa. Dan yang paling penting, kita bebas nak buat pilihan.

Maksud bebas buat pilihan ni adalah bila kita single, kita tidak terikat dgn sapa-sapa jadi peluang kita nak kenal dengan orang lain yg mungkin lebih baik, ada. Tapi bukan bermakna yg dah tak single tu pasangannya tak terbaik. Mngkin dia rasa itu yg terbaik sebab tu dia amik keputusan nk hubungan tu lebih serius.

Cuba bandingkan hidup anda bila single dengan dh couple? Apa bezanya? Mesti banyak perbezaan bukan? Kelebihan org yg dh couple ni adalah dh berteman dan hubungan itu menuju ke jalan yg lebih serius.

Tapi tak semestinya yg single tak berteman malah lebih banyak teman dari yg dh couple ni. Selalunya bila dh couple ada org akan mula menjauhkan diri dari kawan-kawan sbb masanya byk dihabiskan dgn pasangannya.

Tak pun kawan yg akan menjauhkan diri. Aku pun selalu buat cm gini. Yela kalo dulu kita rapat, boleh nk bergurau senda atau huha huha sesama tapi sekarang mcm ada sesuatu yg menghalang.

Bukan bermakna aku jeles tapi kalo kita rapat dgn seseorang tu tp bila dia dh ada awek ni, yg awek tu mula la nk cemburu. Last skali hubungan yg dulu tu rapat dh renggang. Aku pon selalu gk jd cm gini.

Pastu mula la si awek tu nak majuk-majuk cm gini...



Lagipun kawan-kawan aku pn ramai laki. Aku pon xtau napa tapi sebab dalam family aku pon ramai laki kn so dh tahu dh pangai org laki ni cm na, 1 kapla la kan org cakap. Kalo org tanya psl adik beradik aku, dan tahu aku ada 4 org adik laki org akan ckp patut la pon...

Patut la pon apa eyh? Diorang cakap nampak aku lasak nk kata kasar tu tak ptut la kn sbb aku kan popuan sejati walopon idakk ler lemah lembut sgt huhu...Abeh tu dh terbiasa dan dibesarkan dikelilingi oleh lelaki.

Bila ramai kawan laki ni sedikit sebanyak kita tau perangai depa ni mcm mana. Ada lelaki yg lebih selesa hidup single mgkin kerana nak mantapkan kerjaya dulu. Ada yg tak leh hidup tanpa popuan. Yg ni mudah sgt jatuh cinta..Kalo xda awek hidup rasa kosong.

Macam tu gk sesetengah popuan tak leh hdp kalo tak ada laki. Ada yg tak pernah couple lg tapi teringin nk couple. Tapi bila dh couple menyesal lak sbb tak seindah yg di impikan. Maybe tu sbb pakat tangkap muat jer ko bla nk couple.

Aku dh lama single. Sebab aku nak cari yg betul-betul sayangkan aku dan boleh terima seadanya aku. Siapa aku sebenarnya. Kalo betul-betul syg kan seseorang kita kena terima kelebihan dan juga kekurangan seseorang itu.

Hidup aku sangat berbeza masa aku ada pasangan dulu. Dulu memang bahagia sebab ada orang yg amik berat tentang kita, ada orang yg akan berkongsi perasaan dgn kita, ada tempat untuk kita berpaut atau bergantung harap. Tapi bila dikecewakan itu sgt sakit ok?

Sakit sampaikan 1 tahap kita harap kita tak kan alami semua itu lagi. Setelah aku jumpa yg lain dan akhirnya kecewa lg, jumpa dan dikecewa kan lagi aku amik keputusan nak terus bersendiri dan terus mencari yg betul-betul boleh dijadikan pasangan hdp.

Kerana aku mencari lelaki untuk dijadikan suami, yg boleh dijadikan imam ketika solat, yg boleh jd doktor ketika kita sakit, yg juga boleh jadi bapa, abang dan suami ketika kita memerlukannya. Bukan sj boleh jadi bapa tp juga ibu buat anak-anak.

Itu impian aku. Sebab itu masih single. Zaman untuk aku berseronok macam dulu sudah berakhir. Kalo dulu asal clash ja dh ada org yg akan menjadi pengganti mahu tak ramai ex-boy huhu..

Bila aku dh sedar apa yg aku perlukan dlm hidup aku, aku terpaksa kecewakan hati orang-orang yg mungkin syg kan aku. Biar pun mereka pernah menangis kerana aku. Maaf aku tak dapat menerima kerana mungkin kau bukan pilihan aku.

Single ke tak single ke itu semua tak penting. Persoalan yg mana lebih menyenangkan juga tak perlu timbul kerana semua itu bergantung pada diri sendiri bagaimana kita nak mencari jalan untuk membahagiakan diri kita.

Kalo orang tanya best ke single?? Aku akan jawab aku bahagia dengan diri aku sekarang dan bila aku dh berjumpa seseorang aku juga akan lebih bahagia bersama orang yg aku sayang itu.



24 comments:

  1. memg single best...tp kdg2 tu ade jugak rse nk smeone hrgai kite... up to msg2...

    ReplyDelete
  2. Salam..

    kamukah itu di tb tdi? aiyak.. owh..nak otograph..;p

    ehehe. bangga sat ckp usm msuk tb,pash tu tak cam sowh pun, almaklum dah setahun tata si USM tu. huhu.

    lalala.

    erm, setuju bila kamu definisi kan bahagia ikut perpekstif kamu :)

    single tak single, yg penting bahagia dgn jalan pilihan itu, pilihn di tgn kita..

    oh ya, semoga kamu terus bahagia ea, anem doakan , insyaallah:)

    ReplyDelete
  3. huhu...ntahla..chenta neh sgt abstrak..

    kdg2 bila berchenta mau bersendiri..
    tpi bila bersendiri maseh mau mencari chenta..

    huhu smoga bertemu akan chenta sejati..amin

    ReplyDelete
  4. ha..ha..ha...
    singgle itu best apa..
    x perlu pening2 nak pujuk kalau ada yag majuk...
    x perlu pening2 pikir apa pasangan suke ke x...
    dll..........

    slmt pulang ke kg...
    berhati2 dalam perjalanan

    ReplyDelete
  5. anem,

    salam....

    bahagia itu subjektif...

    macam cinta gak...

    definisi cinta & bahagia itu sgt subjektif..

    thanks doakan kebahagiaan sy,

    sy pon doakan anem turut bahagia..

    ReplyDelete
  6. imheppie,

    poning2...

    ye la manusia tak pernah nk bersyukur dgn apa yg ada...

    semoga berjumpa cinta sejati juga mimi..

    ReplyDelete
  7. ayie,

    kadang pujuk memujuk tu la rencah dlm perhubungan...

    **rindu plak nk dipujuk

    hikhik..

    ReplyDelete
  8. kuar tv pun kecoh ker?
    aiyo...
    single best
    couple best
    dua2 best

    ReplyDelete
  9. memang seronok bila kita single ni..

    cerewet jugak gadis kamdar ni

    ReplyDelete
  10. hans,

    ala aku bkn cm hg

    artis....

    aku gds kg spra bndar ja..

    bg la can sket nk femes..

    ReplyDelete
  11. syukri,

    cerewet ker????

    huhu..

    tak kot, cuma pengalamn mengajar kita utk lebih berhati-hati..

    tak salah bkn kalo memilih??

    ReplyDelete
  12. bila single..

    nak kapel laks..

    bila dah kapel2..

    nak triple.. hihi..

    pastu jgn lak single lek..

    hareuslaa bertambah2 yerr.. :P

    ReplyDelete
  13. tak tgk tv malam tadi mmg tak nmpak lah...
    eh bukan tgk tv tapi tak on berita tv3 huhuhuu


    haaa kisah single couple lah pulak...
    erkk tak nak komen lah
    org muda zaman sekarang lain pemikiran,
    hmmmmmmm

    ReplyDelete
  14. aku duk kolej..tak tgk tb pun..
    single is simple..
    couple is trouble..
    scandal is practical!
    =)

    ReplyDelete
  15. Salam dik Gadis...

    nak citer pasal buletin utama jek boleh?...

    Mlm tadik, bila kluar pasal berita tu...akak dah dapat rasa.. mmg adik ada situ..mmndgkn adik ada gtau dlm N3 lepas..

    Akak pun tercari2 tau..

    tengok la kot2 ada muka adik..

    tapi,,gmbr2 tu sekali imbas jek..tak pasan..

    Cuma..ada sekali tu...
    kalo tak silap nmpk mcm btul2 adik la...harapnye betul..
    masa tgh ramai2 layan bebudak tu kan?..heheh

    kalo salah jgn maraaa

    ReplyDelete
  16. Single boleh p memaner..

    tak single terbatas..

    hehe..

    tapi semuanya best...

    bergantung kepada diri juga..

    ReplyDelete
  17. sis nita,

    hahaha...

    tu la psl..

    xpnh nk pueh hati...

    syukur la pe yg ada..

    ReplyDelete
  18. NAQEEB L,

    orang muda skrg pkiran lain ke??

    cara berfikir yg berbeza ikut kesesuaian zaman

    hehe

    ReplyDelete
  19. miss siv,

    pandai hg nowh dok mereka ayat cm gitu...

    haha..

    ReplyDelete
  20. DEARIE LOL,

    yep bergantung pd diri sendiri mcm mana kita nk mencari kebahagiaan itu...

    ReplyDelete
  21. bagus thinkig anda ini...lagipon ada brapa ex dan brapa bf bukan satu peraduan kan?

    kebahagian dtg dr tuhan..bukan dr pakwe kan?

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi