Wednesday, November 4, 2009

CINTA JARAK JAUH




Hari ni aku nak tulis pasal cinta jarak jauh.. Sebenarnya topik ni dah lama aku nak tulis. Ada seorang kawan suruh aku tulis pasal ni dia nak tau pendapat aku. Macam DR LOVE plak kan kih3...

Memang pon dlu kawan2 pgl DR LOVE tp sejak DR Love pn kecundang dlm percintaan aku pon letak jawatan la hahaha..Tapi tak salahkan aku bg pendapat lebih-lebih lg bila ada yg minta aku tulis psl ni. Rasa mcm dihargai plak ahakz.....

Menurut pandangan aku, cinta jarak jauh ni memang sangat memerlukan kesabaran sebab kita memang akan teruji dari segi mental dan fizikal lebih-lebih lagi kita tak nampak apa yg pasangan kita buat.

Apa yang penting adalah kejujuran. Kalo tak jujur macam mana nak setia? Kalo tak setia macam mana nak ada kepercayaan? Semua ni saling berhubung kait kalo salah satu tu tak ada hubungan tu akan timbul masalah.

Selalunya semua ni melibatkan kepercayaan. Bukan senang kita nak percaya seseorang tu. Tapi kalo kita dh kenal dia macam mana tentu kita akan percaya dia tak kan menduakan kita. Tapi kalo dia pernah melukakan hati kita mungkin kita akan susah nk percaya orang tu dh.

Bila kita tak percaya seseorang itu pasti akan timbul syak wasangka. Perkara ni akan selalu membuatkan hubungan tu bermasalah. Aku pon tak suka bila aku jujur orang syak wasangka kat aku. Dan aku selalu gk bersangka buruk kat orang.

Kadang-kadang keadaan yg mencurigakan akan buat aku bersangka buruk. Ye la aku punya instinct ni memang tajam sket. Kita boleh rasa dia ni menipu ke tak. Besa la orang blaja psiko memang cm ni asyik nk psiko orang jer kih3....

Adakalanya cinta jarak jauh ni lagi best dari depan mata sebab duduk jauh jadi peratusan nak bergaduh tu jarang. Kalo sesekali jumpa tak kan nak gaduh plak kan dh la jarang jumpa. Kalo pasangan depan mata ni salah sket gaduh. Hari-hari jumpa tak jemu ker?

Aku ni memang dari zaman sekolah dulu-dulu pon memang tak suka bercinta dgn orang 1 kelas or 1 sekolah. Pernah gak ada orang nak minta couple masa sekolah dulu tp lain-lain kelas jer ha hamik ko seminggu jer kot kah3... Tak reti aku.

Masa form 6 aku bercinta ngan orang yg lain-lain negeri lak. Perak-kedah huh sakit tu. Kalo cinta jarak jauh ni kelemahan dia 1 jer habis duit banyak. Tapi masa tu kalo tgh bercinta lautan api pon sanggup direnangi pe tah lagi perak-kedah hahaha...

Kalo dia ada duit lebih leh la jumpa kalo tak dlm tpon jer la. Jarang jumpa ni pon bagus gak terhindar dari dosa hehe..Tapi masalah gk sbb kita tak tau apa dia buat kat sana. Tawakal jer la kan. Sampaikan dia ada perempuan lain pon aku tak tau. Walaupun kita dh nampak perubahan dia tapi disebabkan kita percaya kita wat tak tau jer la kan.

Last-last gigit jari la aku. Kahwin dia gak ngan perempuan tu. Maybe sebab dia dok ajak aku kawen aku tak mo kot. Haha..gler ker. Baru abeh STPM dh nk kawen nak kena katok ngan walid aku. Lagipun aku ni ada cita-cita aku sendiri. Alhamdulillah lepas gak aku kat U.

Dia la ni jaga anak la kot...Kah3...Bini dia tu pon sekolah tak habis. Gatai sgt nak kawen. Ada aku kesah?? Haha... Janji nanti aku hidup senang tak merempat mcm dia. Dah kawen pon nk harap mak pak lg, ye la bini sek tak habis nk keja apa? Jaga anak je la. Ni mak dia ngadu kat aku.

Susahkan kalo mak bapak tak restu ni. Sekarang ni sengaja jer aku menjauhkan diri dari diorang walaupun mak dia n family dia dh berkenan kat aku rasanya tak manis la kan. Lg pula dia dh kawen. Pernah gak mak n adik dia berpakat ajak aku datang umah diorang. Menyorok dia. Tahu takut.

Bila aku tgk bini dia plak siap aku kata dlm hati lg "setakat popuan mcm ni aku sikit pn tak heran" lain la kalo popuan tu lg bgs dr aku. Ni setakat budak hingusan tak ada maknanya haha..





Jadi pada sesiapa yg bercinta jarak jauh ni waspada la dengan pasangan anda. Walaupun macam mana dia baik pun dan sayang kat kita, kita kena ingat hati manusia ni senang berubah. Pantai lagikan berubah ni kan plak hati manusia.


Semua ni buat aku susah nak percaya kat lelaki lagi. Sebab tu aku amik masa dalam 2 thn ni menjadi single sbb nak kenal diri aku blk dan kalo boleh aku nak cari yg betul-betul boleh buat suami. Setakat nak main-main tak payah la. Biar orang kata kita jual mahal atau sombong tp biar berbaloi.

Ni nak ngorat guna taktik lapok. Dari aku yg kena ngorat ngan tah apa2 jenis org baik aku ngorat org yg aku berkenan kah3... Berani la sgt kan nk ngorat org hahaha...

Walau macam mana pon aku tetap memilih cinta jarak jauh tapi kali ni biarlah orang yg 1 negeri ke atau jiran negeri ke hehe... Sebab aku ni bkn jns ska bercinta dgn org yg 1 tempat. Tak reti la. Malu kat kawan-kawan sama kot. Nak dating dpn kawan2 lg ler aku malu. Orang pandang sinis jer nanti.

Baik dok jauh sket. Walaupun duduk jauh yang pasti kena ada 5K. Keimanan, kesabaran, kejujuran, kesetiaan dan kepercayaan. Dan jangan mempermainkan kepercayaan orang terhadap kita. Sekali orang dh tak percaya sampai bila-bila orang tak kan percaya kt kita dh.

Ingat tu!!


21 comments:

  1. sohkong, tp part2 tertentu jek, sbb aku pon penah dlm stuasi nie gak...

    yg penting dlm cinta jarak jauh nie kita kena faham keadaan n the way we this luv run kn...xlehla klu psangan nk kita sokmo depan mata, nk dgr crita masalah ygg kdang2 tuh bnda kcik jek, xkan dari pahang nak turun kl smata nk dgr msalah kcik jek...pendek kate kene faham!!!! dan last skli doa tu pnting n qada n qadar allah, x kiralah jrak dekat ker, bcinta gn orang sblh umah ka, orang sudan ker, klu ktetuan allah tuh ade jdoh so adela, xde mayb allah swt prepare someone that btter utk diri kita kn...

    ReplyDelete
  2. Ye baik dr Love...hahahha

    Bagi aku jarak dekat atau jauh dua-dua ade baik dan buruk nya. dan terpulang pada pasangan tu camne nak jadikan ianya terbaik. aku penah alami dua-dua skali...

    U single ke??hahhaha

    ReplyDelete
  3. suka cinta jarak jauh kerana ku tahu aku besar kemungkinan setia tetapi tulah yg merisaukan..
    pasangan kita..

    kepercayaan penting.

    *menaip tanpa ada perasaan.
    kosong.
    Thanks for ur support sahabat.
    Love ya!

    ReplyDelete
  4. MAMU,

    Betul tu yg penting skali kena faham...

    sebab tu kena bersedia dari segi mental dan fizikal,

    kalo rasa xsgup cri jer org dpn mata xyah nk curang2...

    ReplyDelete
  5. ~0~,

    mesti la single..

    single but not available

    kih3..

    ReplyDelete
  6. DEAR LOL,

    Aku tahu ko kuat...

    teruskan tabah ok?

    ReplyDelete
  7. Salam,

    cinta tak pernah kenal dekat ke jauh ke
    depan mata pun kadang2 sakit mata memandang

    ReplyDelete
  8. kalau mcam budak U ni
    awek kat kampung 1
    kat U 1.. jadi.. kalau yang tu jauh.. yang ni ada..
    hurmmmm manusia2

    ReplyDelete
  9. ikan emas,

    Salam..

    haha..

    sakit mata memandang tu sakit lagi bahu yg dipukul

    kih3...

    sabar je la..

    ReplyDelete
  10. BULAN,

    Tahu tak pe...

    siap yg ada tunang kat kg pon dk main lg ngan dak kt u ni...

    ish2 pe la nak jd..

    ReplyDelete
  11. assalammualaikum

    kalau dah berkenan, ngorat je... tapi cara professional lah ya...

    ReplyDelete
  12. a kl citizen,

    waalaikummussalam...

    hehe..dlm proses nk mengorat...

    ReplyDelete
  13. pernah sekali.. nasib baik x jadi..

    la la la la

    ReplyDelete
  14. si tedi,

    x jadi xpe kalo jadi makin menjadi-jadi

    hehehe...

    =P

    ReplyDelete
  15. kalau kat sini dipanggil cinta turun naik bukit.

    ReplyDelete
  16. masing2 ada pdpt dia
    tp bg akk..akk x sggup bercinta jarak jauh..bak kata adek...hati manusia sng berubah...yg tu paling takut huhuhuhu...

    ms akk bercinta ngan somi akk tu..baru abis studi terus nak cari keje kat KL..then dia pn kata dia x sggup dok jauh2 ngan akk..takut berlaku ape2..so nekad somi akk tu mlm tu gak turun KL..heheheh kami bertemu kat pudu..smbil lari2 anak cam hindustan tau..lgpun akk x percaya pd diri akk...pantang npk dahi licin (kahh tuko pepatah sllu laki kan...)

    alhamdulilah bahagia kami smpi dah ada anak dua..skrg ni pun cam baru kawin jer kahhhh gatai...

    ReplyDelete
  17. One zaaba,

    Turun naik bukit?

    terlanggar batu menjunam terus

    hehe

    ReplyDelete
  18. el,

    akak, ada adegan guling-guling tak??

    hahaha...

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi