Thursday, November 26, 2009

SER..SER..SERABUTTTTTT..................

Assalamualaikum korang. Sory, sory, sory.... Aku minta maaf banyak-banyak. Aku sekarang ni tengah serabut. Jiwa kacau. Duduk kat tempat ni macam-macam masalah yang timbul. Memang tugas kami mendengar masalah mereka tp secara tak langsung turut memberi kesan kpd aku dan kawan-kawan.

Bila kat umah dengan cara di rumah sampaikan aku terfikir nak berhenti blogging. Memang aku sayang blog ni. Sayang sangat-sangat tambahan pula aku dapat ramai kawan yg begitu baik dan amik berat pasal aku. Thanks korang.

Dan disebabkan terlalu sayang kat blog ni dan kawan-kawan dalam ni la aku tak kan berhenti blogging. Terima kasih korang.

Sebenarnya yg buat aku jd mcm ni mungkin sbb tertekan. Bayangkanlah setiap hari aku akan mendengar masalah diorang. Memang aku tak nafikan itu memang tugas aku. Tapi bila terlampau banyak sgt cerita dan masalah yg aku dgr sampaikan terbawa-bawa balik ke rumah.

Aku jadi cepat naik angin. Bila dengar orang membebel lg bertambah tension. Emosi tak berapa nak stabil. 2 orang kawan aku lg si ida dan hanna pon dh jadi mcm tak betul. Hanna siap termimpi-mimpi budak-budak kat sana. Kadang-kadang tanpa dia sedar dia dok sebut nama bdk kat dalam tu sdgkan mak dia tanya lain.

Ida pula banyak berubah. Sampaikan pak we dia tegur kenapa dia berubah? Kadang-kadang dia jadi cm blur. Bila kami bincang apa-apa dia mcm tak dapat nk faham walaupun ulang banyak kali. Kesan pada aku lak sampaikan aku tak boleh tdo mlm. Nk tdo jer terbayang-bayang cerita masalah budak-budak kat sana.




Aku, Hanna dan Ida




Benda ni membuatkan aku selalu tak cukup tdo dan terlambat bangun nak g keja. Perjalanan 40 minit pon bleh jd 30 minit aku pecut motor sebab dh terlambat. Kadang-kadang aku jd cepat marah, cpt menangis bila gaduh ngan si dia. Dia pn jd serabut kot psl aku.

Sebab tu aku cuba jauhkan diri dari dia buat seketika. Aku tak nak bebankan dia dgn masalah aku. See aku hampir gilakan? Bila aku fikir blk, aku dan kawan-kawan aku jd mcm ni sbb mungkin kerana terkejut kot.

Yela selama ni kami tahu diorang ni bermasalah tapi kami belum pernah berdepan dengan situasi tersebut. Bayangkan umur 13, 14 tahun sdh pernah amik dadah, lakukan hubungan seks sampaikan mengandung pastu gugur. Ada yang kena rogol. Bayangkan tekanan yg kami hadapi?

Bila diorang cerita masalah diorang kami kena praktikkan teori-teori yg telah kami pelajari utk menjalankan intervansi dan sesi kaunseling terhadap mereka. Secara tak langsung membuatkan kami tertekan. Keadaan di tempat keja di mana kami kurang mendapat kerjasama dari sesetengah pekerja kat sana menambahkan lg tekanan kami.

Ini baru praktikal kalo kami keja nanti mcm mana? Itulah cabaran yg perlu kami hadapi. Yang penting kena kuat mental dan fizikal. Tapi cakap mmg senang. Kami tetap manusia biasa tambahan plak fresh student yg baru nk belajar kdg2 tak bleh nk handle emosi tu. Membuatkan kami jadi serabut.

Serabut sangat. Baru seminggu bayangkan kalo sebulan??? Entahlah labu........ Walau apa-apa pun selamat hari raya aidil adha kepada semua, mohon ampun dan maaf kepada semua kalo aku ada salah dan silap selama kita mengenali dlm dunia maya ni.




3 comments:

  1. hhe.
    sabar je.
    benda baik emg byak dugaan.
    cmne kita nk tolg diorg.
    sama sama kite fkirkan.hihi~

    ReplyDelete
  2. huh cam berat mslh adek ni
    smpi jd cam tu sekali pengaruh derang pd adek n kwn2 adek...
    harap adek boleh beza kan keje ngan peribadi..jgn campur aduk kan...a'ah mmg keje kat situ mmg guna mental n fizikal kan..huhuhu ssh jugak..lgpun adek fresh..mude..nak handle situasi yg berat..fuhhhhh

    harap adek tenang ok...
    jgn fikir sgt..
    akk pun x tau nasihat cm mn
    x penah lg hadapi mslh cengini..

    samat ari raya aji...

    ReplyDelete
  3. GKSB,
    Sabar okey..
    Bertahan dan lama2 you akan biasa.
    Permulaan memang begitu tapi banyakkan bersabar okey. Jangan berputus asa. Mereka memerlukan seseorang untuk mendengar masalah mereka.

    *Thanks tak tutup blog..
    Keputusan yang tepat..

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi