Monday, July 19, 2010

ROOMATE KU YANG EHEM EHEM...

Assalamualaikum.. Intro untuk hari ini. Sila jawab salam dulu.

Banyak cerita mahu dikongsikan. Pasal kes ragut aku tu ada berita yang terbaru. Tapi aku nak simpan dulu sebab aku rasa ada cerita yang lagi menarik untuk aku kongsikan.

Masa aku masuk daftar hostel, aku dok sorang je. 1 bilik 2 orang. So baru-baru ni aku dah dapat roomate. Apa yang specialnya roomate aku ni, dia lain dari yang lain. Banyak bezanya dia dengan aku.

Dia berjubah, aku???

Dia bertudung labuh, aku???

Dia speaking B.I, aku???

Dia orang Africa, aku???

Opppssss... Africa??? Waka waka hey2 la aku pas ni...

Yes roomate aku kali ni foreigner ok? Aku pon tak pasti adakah ia 1 kelebihan pada aku ataupun mungkin akan mendatangkan masalah pada aku di kemudian hari.
Macam mana aku boleh tak ada roomate dari awal?? Jangan tanya pasal itu ok?

Memang tahap ketidakpercayaan aku pada orang luar adalah di tahap paling bawah sekali. Sedangkan dengan orang Malaysia sendiri pon kita kurang percaya apatah lagi orang luar yang datang dari Africa yang kita tahu banyak cerita yang tidak baik mengenai mereka. Salah ke kalau aku berfikiran macam ni???


Aku pon tak pasti kenapa pihak office meletakkan dia sebilik dengan aku?? Memang aku kurang selesa. Nak tukar bilik pon, tak kan aku yang kena tukar? Bila aku tanya pihak office, jawapan agak tidak memuaskan hati aku,

Aku cuma risau, kalau-kalau ada apa-apa yang tidak baik berlaku di kemudian hari. Memang aku tidak dapat bersangka baik. Masalah aku dah cukup banyak. Kes ragut hari tu pon tak settle lagi. Jangan la ada apa-apa plak lepas ni. Hmmm..

Tapi kalo difikirkan positifnya mungkin ni adalah pengalaman yang jarang-jarang orang dapat. Ada ke orang yang pernah duduk sebilik dgn foreigner. Mungkin juga english aku akan lebih bagus lepas ni yela asyik dok speaking je dalam bilik huhuhu.. Berterabor juga BI aku pon kih3...

Apa-apa pun aku hanya dapat doa supaya tak ada benda yang tak baik berlaku pada aku lagi lepas ni. Walaupun dia berjubah dan bertudung labuh, kita tak boleh menilainya dari luaran apatah lagi dia orang asing. So macam mana?


Terpaksa membeli bauan untuk diletakkan di dalam bilik. Hidung aku sensitif. Hmm..

15 comments:

  1. erm btul gak 2..kena pk +ve n _ve nya gak..juz doakan yg terbaek la..moga yg baek2 ja romate kamu..;)

    ReplyDelete
  2. pikir yg positif jer..mane tau boleh balik kg dia 1 hari nnti..haha!!

    ReplyDelete
  3. pehh..bau die mmg pegi lah!.hahaha..g la report kt office kolej..tanye camne..payah kot nak duduk camtu..nnti nk stdy lg kan x slese

    ReplyDelete
  4. mak dara,

    world cup dh abeh. kalo x, leh tumpang p sana skali..

    ReplyDelete
  5. petisuara,

    dah gtau pon..

    org pejabat tu cakap "hang try la duduk dgn dia dulu mana tau nanti hg berubaj jadi baik, pakai jubah dgn purdah"...

    panas ja telinga ni dengar..xpasal2 je org tu kena maki depan tu juga hahaha..

    ada aku kisah?

    ReplyDelete
  6. org mne pon xde beza wei...sme jekkk

    ReplyDelete
  7. jgn menilai terlalu awl..sikap hati2 memang perlu..tp jgn smpai menjadikan menjadi seseorang yg terlalu berprasangka..

    ReplyDelete
  8. Nazz,

    yup..

    itu pasti..tp tetap kena hati2...

    thanks

    =)

    ReplyDelete
  9. berbuih-buih lah kau speaking english, tapi ada baik juga sekali skala ajar dia bahasa melayu kan kan

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi