Sunday, October 17, 2010

BERBAIK DENGAN EX-BOY/ EX GF? MUNGKIN BUKAN SATU TINDAKAN YANG BIJAK



Siapa kata kita boleh berbaik balik dengan ex-boy or ex-girl? Apa yang pasti kalau ampa nak berbaik ampa memerlukan mental yang kuat dan tidak terikut-ikut dengan emosi. Ampa mampu ke?

Mungkin ada yang mampu dan mungkin ada yang tidak. Apatah lagi bila perpisahan itu bukan dengan cara yang baik dan banyak melukakan hati banyak pihak. Dan bolehkah ampa ketepikan perasaan ampa tu kalau ampa masih sayang kepada ex ampa?

Dan aku rasakan berbaik dengan ex ampa bukan satu tindakan yang bijak apabila masih ada ketidakpuasan hati dengan apa yang terjadi.

Bila ada yang masih tidak mahu berubah pasti akan ada pertengkaran yang terjadi. Dan bila masih ada perasaan cemburu memang hubungan itu tidak akan berjaya.

Macam aku dengan ex, banyak masalah yang berlaku, banyak salah faham dan banyak kali hati terluka. Apatah lagi bila ada campur tangan dari pihak kawan-kawan dia yang memburukkan lagi keadaan.

Kadang-kadang aku dah penat untuk berbalah. Aku hanya nak berkawan elok-elok. Tapi semua tu mungkin hanya angan-angan aku saja. Bila dah berbaik lepas tu pasti ada masalah yang timbul. Ada saja salah faham yang berlaku dan dia macam dulu-dulu juga tak pernah nak bertanya dan terus menjatuhkan hukuman sendiri.

Mungkin takdir tak menyebelahi kami dan mungkin ada yang tidak merestui hubungan ini biarpun hanya sebagai kawan. Aku ambil keputusan untuk tidak lagi berhubung dengan dia, aku dah delete no telefon dia dan mungkin ini lebih baik untuk kami berdua.

Masing-masing sudah ada kehidupan sendiri dan jalan yang telah kita pilih tu perlu dilalui dengan sebaiknya. Untuk apa lagi terus berharap jika harapan itu hanya akan tinggal harapan?

Tepuk dada tanya hati.


39 comments:

  1. suatu masa yang dulu, pernah putus cinta.. tetapi selepas 4 tahun berlalu, rase menyesal pun ade.. Bukan kesal sebab putus cinta, tapi kesal sebab sy dah putuskan silaturahim sesama muslim.. Ape agaknye kabar orang tu skarang... :(

    ReplyDelete
  2. penah try untuk berbaik baik ngan exbf..skadar nak berkawan je la..but then dia dah ada gf baru dah taim tu..dari elok elok baik terus jadik musuh..hahaha..memang takkan berbaik dengan ex dah..serik!

    ReplyDelete
  3. rafhan,

    mungkin hidupnya lebih baik dari dulu =)

    ReplyDelete
  4. betol2..bnd2 cmnie memg ssh..
    kene kuat..hehe

    ReplyDelete
  5. aku penah bercinta 9tahun, then putus. skang dia dah bertunang ngan orang lain tapi we still kawan..... rayapun dia mai umah, aku pi umah dia...... masing2 dah matang, dah bley pikir.... dah bley accept we werent meant for each other..... kawan2 pun ok, hormat keputusan kami...... dan tak penah tanya banyak. bf baru akupun paham. cuma kekadang tunang dia ada mai serang aku. tapi aku kan poyo, wat tatau jer........... bukan kami keep in touch hari2 pun..... sayang menyayang jauh sekali. yang sudah tu sudah la..... =)

    ReplyDelete
  6. alya,

    yup, kena kuat..kalo tak nanti asyik bergaduh

    ReplyDelete
  7. sofia,

    itu la kn yg sudah tu sudah la..

    tapi masalahnya skrg ni tak sudah2 masalah yg timbul huhu

    ReplyDelete
  8. sy pon dulu penah cuba utk rujuk ngan ex.. tapi dia tolak.. mmg susah gak la nk lupakan dia..
    last2 kitorg jd kwn smpai skang..
    lbey serasi sbg kwn.. :D

    ReplyDelete
  9. stakat nak jd kawan n berbaik xda masalah, tp clash kapel balik plg aku anti.
    klu clash skali mungkinn bley la nak konsider, ni ade yang sampai 9-10 kali clash n sambung, bg aku sgt sengal. utk org2 yang buat ni pikiaq la gune otak. if korg da kawen nati nak men kawen cerai 9-10 kali gak ker??

    if da break carila len, ade sbb knp korg clash, kumbang bukan sekoq, bungan bukan sekuntom:D

    p/s: just my 2 cents

    ReplyDelete
  10. kami bestfriend skrg...rase ok je bile dah jd kwn...

    ReplyDelete
  11. solihin,

    kadang2 memang lg serasi sbgai kawan tp bila nk berkawan masih dipengaruhi emosi dan perasaan agak susah la juga nk berkawan blk

    ReplyDelete
  12. kobe,

    pernah juga sambung blk sebab rasa hubungan tu boleh diselamatkan lagi

    mngkin tu salah satu sebab mengapa berbaik n sambung blk hubungan tu

    ReplyDelete
  13. catdy,

    bagus lah.. tp adakalanya situasi setiap org berbeza

    ReplyDelete
  14. tahun lepaslah ada org ni mintak nak couple dgn i tapi i tolak coz memang takdak hati nak couple-mouple ni tapi then dia terus dingin dgn i . setiap kali i tegoq dia kat fb(dia pindah kelantan masa tu)i kat jb.padahal sebelum tu kiteorg kawan baik and pernah jd ktua pngawas and penolong ktua pengawas.then i malas nak tegoq dia.mcm hiporit je dia tu.

    ReplyDelete
  15. apa salahnya berbaek3 je la. walau ape pun jadi, hubungan kawan tu takkan putus :D

    ReplyDelete
  16. u... my opinion la kan... ta semua xbleyh trime ex jd fren... mcm i sume ex i dah jd mber baek i...mybe better gitu dr jd kapel..hek3... jnji kte ikhlaskan dri nk bkawan dgn dorg..insyaallah sgale luke ak terhapus... n yg plg penting xde dendam... =)

    ReplyDelete
  17. has,

    tak berdendam. ye itu yg penting..

    dengan ex yg lain i boleh je kawan,

    cuma ex yg latest ni..masalah sket huhu

    ReplyDelete
  18. huwaaaa..ade persamaan la...cmne eh??prnh nk berbaik,tp org dah taknak...xleh uat ape la...kadang2 mnyesal...mmg mnyesal stlah tahu n knl perangai die dah lmbt.nasi da jadi bubur...bercinta penat2,akhrnye dikecewakan...lelaki itu sgt sucks...huhu!!~

    ReplyDelete
  19. ske tajuk nih.. catchy~
    (hehe.. padahal mcm tkena btg idong sndiri)

    benda nih tgh b'laku pn sbnarnya..(minta2 org2 t'tentu x bce komen nih)

    dpendekkn cite, pas gado besar ri 2 n dia(ex) minta maaf psl kjadian dia mrh elfa dlu n dia minta maaf pn sbb dia mimpi kitorg sume da mati n dia tkut xsmpt say sory. 2 yg dia col. (waktu ni dia da de gf bru)

    k, jd kwn.. ingt da kuat ar time 2.. iman da tguh r kunun. dlm otak asik pk- 'ak da xske kt dia', 'dia syg awek dia, awek dia syg dia', 'mereka bahagia' n 'xnk kaco hbgn dorg'..(motivasi dlmn)

    slalu gk dia cite sal gf dia.. lme2......... trasa.. jeles.. trasa cm mnyesal tlg dia 1 job ni yg memerlukn jmpa dia hmpr tiap ari. erk, sentap! apakah?? rse cm jeles... owh tidak..

    tggu r dia jauh n x perlu nk contact dia lg.. pas2 bru leh cure blk kot..

    so, mmg xleh kwn smula ngn ex. unless... kalo kte da de pngganti~
    huuuu

    ReplyDelete
  20. susah nak cakap..sebab kalau dah ada cucu,tak kan nak gaduh2 g kan..hehehe..setiap muslim adalah bersaudara.. :)

    Post Terhangat...

    Tips Menambah Kawan(Part 1)

    ReplyDelete
  21. kalo nak berkawan apa salahnyer... x berdosa pun....

    ReplyDelete
  22. kalau dah berpisah mmg lebih elok tutup buku supaya pisang tidak berbuah dua kali..

    ReplyDelete
  23. beb...klu kuat semangat boleh nk berkawan balik ngan ex bf. Klu xkuat baik lupakan je la..sat lg jd kes lain lak.

    beb..ruangan shout box kamu tu cam ade mslh je..klu scroll smpi bwh pun xnmpk ruangna nk tulis..
    sama gak dengan tiap kali bukak blog ni payah nk baca sbb kartun comel kaler pink sbeelah kiri tu dok melekat. tulisan terlindung..

    ReplyDelete
  24. sy penah kapel 4x.. n now sy sgt bkwn balik dgn yg fes n 3rd..yg 2nd lost contact tros..cme yg las, x dpt time sy mx clash n tros2n dy bnci sy.. so bg sy la kn, xde mslh kala stkt nk bkwn dgn ex blk.. ((:

    ReplyDelete
  25. sy penah kapel 4x.. n now sy sgt bkwn balik dgn yg fes n 3rd..yg 2nd lost contact tros..cme yg las, x fpt time sy mx clash n tros2n dy bnci sy.. so bg sy la kn, xde mslh kala stkt nk bkwn dgn ex blk.. ((:

    ReplyDelete
  26. ada orang bagitau aku..

    "tiada istilah best friend di antara lelaki dan wanita.."

    ReplyDelete
  27. betol la..
    sy rse pon cmtue..
    ssh utk mnjadi kwn klw pernah bercinta time dulu kala...

    mlainkan msing x2 thu haD sbg "kwn"..
    tkot berselisihan fhman dan pndpt..
    ap pon..
    hope "all is weLL" yerpp.. ;)

    ReplyDelete
  28. farah: tapi ada hikmah di sbalik semua tu...


    elfa: kalo kita da pengganti biarkan dia plak yg jelesss hehe


    pidut: anak pon xda lg mcm mana nk ada cucu?? hehe

    ReplyDelete
  29. jejaka anggun: tu kalo yg nk berkawan


    life kami: itu yg terbaik rasanya


    cheq tun: eh yeke? apsal org lain ok jer? xtahu kt mn nk betulkn huhu xpe nti akn disiasat

    ReplyDelete
  30. yaya zamimi: ok la tu sbb ex kamu pn jns xbg mslh kt kamu =)


    pala: yup. kalo ada pon pasti perasaan tu bertukar menjadi terlebih syg


    zacky, tak semua orang tahu "had" dlm berkawan balik

    ReplyDelete
  31. hurm.
    bergantung kpd individu.
    kdg2 ok.
    kdg2 x.
    XD
    for me, kalau dah break up, nak kawan tu mcm lain je rasa dia.

    ReplyDelete
  32. hizami,

    memang rasa lain..

    apatah lagi bila ada saki baki perasaan sayang tu

    ReplyDelete
  33. huhuh , zama still baik dgn ex zama. tabahkan hati ni :(

    ReplyDelete
  34. uHh nO !
    xbOle bKWn...
    mAhu tp sGt xmPu....
    hMmm....

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi