Thursday, November 25, 2010

JANGAN SESEKALI COPY ENTRY ORANG LAIN, ADA PAHAM??



Dalam entry pasal tips bila menulis blog aku ada mention pasal jangan sesekali copy entry orang lain. Sebab kalau ampa terkantoi copy entry orang lain memang nahas la ampa. Silap-silap tutup blog wooo....

Benda ni dah terjadi kat ramai blogger especially new blogger. Bukan semua tapi kebanyakan, maybe sebab depa tak ada idea nak tulis so depa copy entry orang. Kalau ampa copy entry orang yang memang dikenali dan banyak followers abeh la ampa bila followers depa ni baca pastu report kat tuan blog.

Tapi ada juga blog yang ramai followers buat macam ni, ada tapi jarang-jarang. Tadi aku blogwalking, aku baca la entry lama-lama dia tetiba aku terbaca 1 entry ni dan aku terfikir "eh apsal aku macam pernah baca ja, tapi bukan kat blog ni?"

So kat situ dah ada tanda soal.

Sebenarnya tak salah kalau kita nak kongsikan apa-apa pon dalam blog tapi mesti bagi kredit kat Tuan punya blog. Contohnya bagi link blog tu.

Dan lebih parah macam aku amik contoh blog Yna, dia pernah cerita pasal dia selamatkan kucing pastu ada sorang budak ni copy sebijik apa yang Yna post. Pastu budak tu dapat komen pujian sebab dah selamatkan kucing tu. Kalau readers tau perkara sebenar tak rasa tertipu ka?

Kalau ampa banyak blogwalking mesti ampa baca pastu ampa dapat idea nak tulis perkara yang sama. So amik la idea tu tapi tulis dengan cara ampa tersendiri. Tak payah la nak copy entry orang tu. Betoi dak?

Apa-apa pon kalau ampa rajin dok copy entry orang buat macam harta ampa sendiri kalau tuan blog tau nahas la ampa. Memang kena kecam la dengan followers blog yang ampa copy tu. Kalau tuan blog baik hati maybe tak akan bagi link blog ampa, tapi kalau yang bagi link, silap-silap ampa tutup blog.

Jadi jangan la dok copy entry orang lain tanpa pengetahuan tuan blog atau bagi kredit kat dia. Kalau ampa copy idea tak pa tapi tulis dengan gaya ampa dan pendapat ampa sendiri. Orait?


27 comments:

  1. sangat membenci amalam plagiat sebejik sebijik. kalau nk amek idea tak de masalah tapi olah la. ish sih

    ReplyDelete
  2. Haish~ bhy la copy2 entry cenggitu je~ xpasal2,tuan blog buat tindakan something.. xke naya~ hmm

    ReplyDelete
  3. saya pernah kena...adoi..memang sakit hati woooooo !!! .. apa yang penting dalam berblog ne perkataan KREDIT .. hehehe ...

    ReplyDelete
  4. lg suka klau org tuhh minta izin dahulu b4 copy apa2...

    ReplyDelete
  5. hentikan jenayah plagiat !

    hihi

    bdak baru besalah !
    masih bnyak yg perlu depa belajar

    ReplyDelete
  6. sakit hati sangat bila apa yang kita tulis tuh , penat penat kita mengarang . orang lain sedap sedap copy , lepas tuh tukar dgn nama dia . waaa . frust habis laa , dah pernah kena dulu . harap tak kena lagi laa .

    ReplyDelete
  7. sapalah nak copy entry haram aku?


    nasib baik...

    ReplyDelete
  8. tak suka macam tuh , kalau nak copy pun at least bagi la kredit kat owner entry . apa apahal pun , katakan tidak pada copy paste!

    ReplyDelete
  9. itu belum masuk copy paste contest orang aritu aku ngan ifa da kantoikan sekor budak pompuan sebab copy paste contst semata mata nak menang rileks je da kantoi siap kata aku pun mangsa keadaan skaeran? terus deativate block

    ReplyDelete
  10. dan satu lagi tips jangan cari gaduh ngan blogger lain dan membuat fitnah kepada nya..

    its hurt.

    ReplyDelete
  11. wow.. mungkin baru dlm industri blog ni.. tp rasanya sejak mula menulis.. byk bercerita tentnag diri sendiri.. jd gejala copy mengopy ni mungkin bley dijauhkan..

    berhati2 semasa menghasilkan entry..

    ReplyDelete
  12. setuju..
    lagi pun, jika entry copy paste susah nak berkembang.. kerana tiada ketulenan :)

    ReplyDelete
  13. salam
    copy jangan..teh..milo.. air suam buleh

    ReplyDelete
  14. kak sofi sokong 100%. ni...cik senyum maneh, kak sofi ada tulis, saya suka blog awak la! ni entri dia!
    http://anneali.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  15. tahu takpe.
    orang penat2 tulis, senang2 je nak copy.
    cheesecake btul !
    XD

    ReplyDelete
  16. takut la plak tcopy entry org...tp sllnya duk search ttg tip2 je..hehe..

    ReplyDelete
  17. fiq baru lagi dah ade owg nak copy bulat2 plak tu....xpe fiq punye entri xbest sgt..

    ReplyDelete
  18. if ramai yang kenal penulisan kita.. if ade yang copy paste.. pasti ada yang akan perasan

    cam bro malam td.. ada blogger baru nak mula wat gosip2 panas.. tau2 je berapa minit die publish.. info dah dapat kat bro

    Regard,
    BroFramestone Blog
    @ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

    ReplyDelete
  19. ye2 fatin stju....
    xbaik la wt cm 2..
    owh pnt2 prah otak wt sindi..
    dia sng2 ja kan :)

    ReplyDelete
  20. mAcam-macam..
    dunia maya tanpa sempadan kan :)

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi