Friday, December 17, 2010

MACAM MANA YANG DIKATAKAN ENTRY TERBAIK??






Susah sebenarnya nak puaskan hati semua orang. Adakalanya kita mengkritik adakalanya kita dikritik. Ada orang suka blog kita, ada yang tak suka. Ada banyak sebab kenapa blog tu orang suka dan ada banyak sebab juga kenapa orang tak suka blog kita.

Kadang-kadang sebab tu langsung tak masuk akal. Sebab yang remeh pon boleh buat orang tak suka blog kita. Yang paling kesian, ada yang sampai nak tutup blog sebab tak tahan dengan kata-kata blogger yang berselindung disebalik anonymous.

Kita kena ingat, blog ni juga 1 dunia dimana dunia ni bezanya manusia berselindung di sebalik penulisan. Sebab tu dalam dunia blog ni juga wujud perasaan hasad dengki, cemburu dan cuba menjatuhkan orang lain.

Adakalanya kita tertipu dengan personaliti penulis blog, dan adakalanya apa yang kita tulis ni tak jauh beza dengan personaliti kita.




Personaliti yang berbeza dengan gaya blog



Ada blogger yang asyik mengutuk ja entry orang lain tapi sedangkan blog dia pon tak tera mana. Orang kata ibarat meludah ke langit akhirnya jatuh ke muka sendiri.

Apa yang paling penting kita kena menerima cara penulisan masing-masing sebab kita semua berbeza ada style masing-masing. Mungkin juga identiti penulis itu sendiri. Macam blog aku ni, banyak loghat utara tapi masih boleh difahami orang lain. Ada yang tak suka, tapi inilah identiti aku.

Aku pernah dikritik sebab menggunakan loghat utara. Bukannya nak bersifat kenegerian tapi cuma cuba mengekalkan identiti aku. Kalau orang baca, orang tau dah owh ni blog GKSB. Walaupun ada loghat utara masih boleh difahami kan?

Bab budaya dok mengutuk gaya penulisan seseorang itu dan entry-entry yang dihasilkan memang tak patut la. Idea orang macam-macam kadang-kadang entry pasal Mi Segera Maggi pon boleh jadi satu entry kalau kena gaya olahnya.






Jadi pendapat ampa patutkah kita kritik entry yang orang tulis semata-mata sebab kita tak suka???

25 comments:

  1. hummmpp betul2
    org tulis entry di blog dorang ikut yg dorang suka lah
    x bley nak salahkan org
    masing2 ada pendapat ada benda nak luah d blog..

    nway..even fya bukan org utara tapi still faham entry2 utara GKSB at least boleh blajaq sikit kan kan^^

    ReplyDelete
  2. entri terbaik adalah entri bukan yang jenis cakap-cakap kosong.

    ReplyDelete
  3. yaa. betul tu. miza setuju. tak patula duk kutuk entry orang lain. kalau nak tegur, beri teguran yang membina sebab kita semua setiap hari belajar benda yang baru. semuanya masih dalam proses pembelajaran.

    ReplyDelete
  4. betul kata adik...akak rase kadang2 org mmg tak suka ngn entry kita. mcm akak, akak suka tgk entry org lain wlupon kekadang citer mike taklah gempak mana, asal baca, kalau tak watpe kita nak payah2 jd followers diorang klu tak minat ngan blog drg, yer tak?

    wlupon kita ni kekadang mls nak komen, paling kurang kita singgah tuk bg support..yer tak??..huhu

    rambut sama itam, tapi ati lain2. sebab org ni ada macam2 sikap..dan yg nak buruk2kan org tu mmg dah ramai..drg pikir drg best, tapi yg pasti drg yang ado...

    salam
    cintazulaikha

    ReplyDelete
  5. cik gadis,
    kite baru sedar rupa2nya dunia blogging ni sama je macam real world. ada perasaan senang dan tak senangnya. bila blog makin ramai pembaca rupanya ada juga yang tak suka. tapi apa kite boleh buat kan? just be ourself lor...

    kamu pun teruskan je guna loghat kedah sebab kite pun org kedah juga. kite suke. :D

    ReplyDelete
  6. betul kata adik...akak rase kadang2 org mmg tak suka ngn entry kita. mcm akak, akak suka tgk entry org lain wlupon kekadang citer mike taklah gempak mana, asal baca, kalau tak watpe kita nak payah2 jd followers diorang klu tak minat ngan blog drg, yer tak?

    wlupon kita ni kekadang mls nak komen, paling kurang kita singgah tuk bg support..yer tak??..huhu

    rambut sama itam, tapi ati lain2. sebab org ni ada macam2 sikap..dan yg nak buruk2kan org tu mmg dah ramai..drg pikir drg best, tapi yg pasti drg yang ado...

    salam
    cintazulaikha

    ReplyDelete
  7. betui2...akak sokong....mcm akak pon, takut gk le kdg2 pnulisan kita ni dikritik ke..org x suka ke..kdg2 takut gk diri sdiri ni betui ke apa yg aku tulis ni...bleh myiggung perasaan sapa2 ke kan..

    yg penting ikhlas...

    ReplyDelete
  8. hhahaha..kan orang selalu cakap,tak suka jangan datang blog aku..hihihihi...

    ReplyDelete
  9. tak elok kutuk mengutuk ni kan?;)

    ReplyDelete
  10. sangat lah tidak patuttt..*sigh..
    sangat tak sukaaa oh..
    tp,so far..den just jdik observer tbaik je laa...hhuhuhu

    ReplyDelete
  11. susah gua nak bace kalau tulisan kaler2 ni.

    ReplyDelete
  12. setiap org der pandangan masing2...n kita xkan mampu tuk puashati semua org...paper pun keep it up n dont give up :D

    ReplyDelete
  13. boleh je trima kritikan asalkan bahasa elok. tak perlu nak carut2 ke ape.

    sy rasa perlu juga untuk amek kesah ape yg pembaca kita rasa. kalau ada blog yg identitinye duk mencarut atau serve entri2 yang tak elok utk masyarakat, wajib kot utk kita kritik. mungkin org tu dah terbiasa, dan mungkin leh baiki penulisan dia.

    pendapat aje~

    ReplyDelete
  14. erm btul 2..setiap org da cara penulisan masing2..so x yah la kot nk kritik2 org kan..huhu

    ReplyDelete
  15. guna bahasa utara pun kena ka weih?
    adoiyai
    entah pelik2 la depa tu kan
    biasa lah weih
    aku dah selalu alami benda nih
    dah lali dah
    hahahaha
    bagi aku asalkan entry kita bukan copy paste atau menyalahi agama dah cukup baik
    kalau copy paste pun biar letak credit untuk sapa2 atau minta kebenaran dlu
    kan?
    biarlah diorang...nak puaskan hati semua orang memang tak akan dapat sebab bukan semua manusia dkt dunia nih baik...

    P/S : Mari Memasak Laksa Sarawak Bersama Chef Hans

    ReplyDelete
  16. lain orang lain cara penyampaian..tak perlu nak kutuk..cukup sekadar diam dan terus X je dari blog tu kalau tak suka..

    memang nk puaskan ati semua orang sgt susah..jadi berblogging la untuk kepuasan diri sendiri..orang nak kata syok sendiri pun lantak p kat depa..kui3..

    ReplyDelete
  17. tak kisah la nak kutuk ke..
    kadang2 bagus untuk memantapkan lagi blog kita.
    kalau tak berdaftar pun sekurang2 nye tinggalkan nama.jangan la pakai anoy tu..
    macam pengecut je.
    lagipun kalau pakai nama sendiri pun bukan pemilik blog boleh kunyah orang yang komen tu..

    ReplyDelete
  18. biarkan orang tu dgn mulut dorang..yg penting kita jgn jd mcm org tu!!!kalau i wat kering jerr..hehe

    ReplyDelete
  19. SALAM,
    BIARLAH MEREKA TU DENGAN PERANGAI MEREKA. YANG PENTING DIRI KITA - APA YANG KITA LAHIRKAN DALAM BLOG KITA ADALAH BERDASARKAN KEBENARAN, DENGAN BAHASA YANG BERHEMAH DAN KERANA ALLAH SWT.

    ReplyDelete
  20. kalau rasa patut ditegur, tegurlah dgn cara yg berhemah. Bukan dgn cara nak menjatuhkan..ye tak..

    ReplyDelete
  21. aku tak penah kesah orang suka blog aku ka dak..hahaha..

    sebab ada gak blog yang aku tak suka

    tak suka aku tak baca - mudah ja!

    ReplyDelete
  22. GP salu main hentam je tulis entry.. huhuhu... tapi xde plak anon yg komen2.. sebab belog ku x popular! haha!

    ReplyDelete
  23. kritikan yg mebina amatlah digalakkan.. :D

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi