Sunday, January 9, 2011

CINTA JARAK DEKAT ATAU JARAK JAUH??




Bila kita tengok di kampus kita, rata-rata semua berdua. Ada pasangan masing-masing. Di cafe, di kelas, dan di mana-mana saja pasti ada pasangan yang sama. Kadang-kadang aku terfikir, tak boring ka depa ni asyik berkepit?

Dah tiap-tiap hari jumpa, kadang-kadang tak cukup dengan jumpa, malam SMS, cakap telefon, aduh tak boring ka? Kadang-kadang perhubungan macam ni aku rasa lebih mendatar.

Kalau nak dibandingkan dengan cinta jarak jauh, walaupun jauh, mungkin ada cabaran yang harus dilalui tapi di situ la ia akan menguji sama ada kita benar-benar setia ataupun akan beralih arah hanya kerana alasan jauh.

Alasan tu tak munasabah langsung bagi aku. Kalau jauh kenapa dari awal-awal lagi mahu bercinta jarak jauh? Kenapa bila dah lama baru nak minta putus pastu bagi alasan macam tu. Apatah lagi bila kita tengok kawan-kawan kita asyik berkepit tetapi kekasih kita dok jauh.

Kalau aku, lebih suka bercinta jarak jauh. Walaupun mencabar, bila bersatu akan ada kemanisannya. Bila dibandingkan dengan orang yang asyik keluar hari-hari nanti bila bersatu adakah akan timbul perasaan bosan?

Kita dah terlalu mengenali dia sampaikan 1 tahap kita akan rasa apa lagi yang misterinya pasal dia? Jenis aku suka kan cabaran. Kalau mendatar tu, hari-hari jumpa tak best la kan?

Tapi terpulang pada individu tersebut, kalau pandai mencorakkan perhubungan insyaallah perhubungan itu akan berkekalan.

Kalau perhubungan jarak jauh pon kalau tak ada kesetiaan, kejujuran tak mungkin perhubungan itu akan berjaya.

Tepuk dada tanya Hati.




31 comments:

  1. kalau cinta jarak dekat nibahaya..jumpa je pegang tangan..wat maksiat je..kalau jauh ni mungkin juga ada,tapi susah sikit..

    teringat lagu kalau berpacaran..

    p/s jom komen entri baru blog wan!!

    ReplyDelete
  2. nk dekat 5 taun bergelumang cnta jarak jauh nie..

    pnah skali fail :(

    diz tyme ok jeeee

    ikt msng2 la kn :)

    ReplyDelete
  3. bg sy,,JARAK JAUH nie best n excitednya bler time jumpa..bler sesekali jumpa "zug" nya n excitednya laen mcm..best sgt2...rase mcm seolah2 ade irama n lagu2 background time siap2 nk jumpa tue..hehehe..

    sy bg contoh la eh,,k,,pasal kesah cnta sy sndri...k,la,,skang nie ktorg da couple 4 taun da...

    1 taun jarak dekat..3 taun lpas tue,,jarak jauh,,mase mule2 nk kena bjauh tue,,2-2 sedeyh sgt,sedeyh gler2..rase mcm maner r nnt susah nk jumpa,,ye la,,sbb sblm nie ktorg mmg dekat n bcnta dekat selama setaun...

    bcnta jarak jauh nie,,bler sesekali jumpa nie,,rase sonoknya mmg la lg excited gler2,,lpas tue,,kter akan hrgai sgt2 setiap saat bsama dia...sgt2..n sntiasa hepi sgt2 bler time y sikit ktorg ad utk bjumpa..ye la,,x mcm pasangan laen,,leh jumpa ari2...

    mane ad cnta jarak jauh mndatar??..x de lah,,adventure ape,,ye la,,da la jauh,,menahan rindu ape masing2,,msing2 kna kuat gler2 kstiaan,,msing2 prlu ad kmitmen tgi utk berikrar mnjaga hbungan smpi jinjang pelamin n selamanya..InsyaAllah...

    ReplyDelete
  4. ada yg berkepit siang mlm sampai masuk bilik hotel...akhirnya yg pompuan buang anak dlm longkang yg lelaki lepas diri.ayoyo :p

    jarak jauh ke dekat ke sama je...yg penting orang ke3...SETAN.

    *out of topic eh *.*

    ReplyDelete
  5. jauh ker dekat sama saja..yg penting jujur dlm perhubungan.... ;)

    ReplyDelete
  6. GKSB: Cinta yg diredhai Allah itu yg sebaiknya kannnn....:)

    ReplyDelete
  7. cinta jarak dekat atau jauh ade advantage n disadvantage masing2... yang penting keikhlasan dan kejujuran! cewah! haha..

    ReplyDelete
  8. setuju..sangat2...tp back 2 basic...pandai2lah jg hubungan 2...peace

    ReplyDelete
  9. jarak jauh or jarak dekat..
    apapun yg pntg kejujuran n keikhlasan tuh kene ada..

    ReplyDelete
  10. Kalu hubungn jarak jauh nie, memang best dan mencabar sngt2. walau jeles la tengok member2 rapat dekat jer bf dorang kan. but, ada gak faedahnya bila jauh nie.. :D

    ReplyDelete
  11. prefer jarak jauh.hek tapi dua-dua ada buruk baik :)

    ReplyDelete
  12. ohh tacing. *tetibe

    kedah-n9
    now sarawak-n9.

    rindu++++

    *malu la aii. hii

    ReplyDelete
  13. terbitnya n3 ni
    akak teringat zmn akak dolo2
    cewah..
    cintan jarak jauh kami smpai 3 tahun jugak..akak kt KL..hubby kat kuantan..

    dolo2 mana ada henpon bagai ni..zmn thun 90-an..surat je penghubung kami..setiap minggu dpt surat..sentimental betul..hahha

    pastu baru dok dekat..dlm 2 thun kami pom kawin..dptlah 4 anak tu..hehehe

    teringat pestime dating..naik bas mini kaler pink kat KL..benti kat bangkok bank..dkt CM tu..hahaha

    ala GKSB..terpanjang lak..
    akak rasa nk buat n3 nati deh..
    mohon share idea..hehee..tq dik..

    ReplyDelete
  14. ada baik ada buruk..tp kalo ah sayang bukan kira jauh dekat..bila dah membeci keluarlah seribu alasan!!

    ReplyDelete
  15. cinta jarak jauh ni boleh mengundang rasa ingin berskandal dgn teman sekolej.. haha.. ;-p

    ReplyDelete
  16. awek aku kat us...selena gomez....jauh kot...tapi die curang...demmit

    ReplyDelete
  17. hehe..suke yang jarak jauh..sbb labih menguji..kalau dekat die taw ape yg kite buat...hehe..

    ReplyDelete
  18. jarak jauh best
    br kenal erti rinduu yu

    | Gelagat Anti INDIA|

    ReplyDelete
  19. komen abdul rayid kelako la..ahaha..

    prefer jarak jauh kot..leh elak maksiat..^_^

    ReplyDelete
  20. laki x bole caya..kena cinta dekat2..haha
    tp boley pandg2 jer..
    x bole pegang2.. =p

    ReplyDelete
  21. bergantung kpd individu.. hmm.. kalu dekat, rasa jemu.. kalu jauh, x setia pulak.. den ponah keno dh..huhuhu.. dulu bercinta bagai nk rak.. bila dia masuk u, tetiba senyap... dgr2 dh ada org lain..cit!!

    ReplyDelete
  22. ceq serah kat ibu ceq jaa..heheheh

    ReplyDelete
  23. ada orang cakap dengan kita yang cinta jarak jauh ni susah nak jumpa.then kurang maksiat.hehe.betulkan?

    ReplyDelete
  24. Tepuk dada tanya Hati~ tepuk dada tanya iman ~~

    ReplyDelete
  25. Hani kat KL n si dia kat Melaka (xdela jauh mana pun~ :P)
    Dia ni plak jenis malas nak topup/sms.
    Sebab dia pegawai Henry Gurney, kat situ, time opis hp kna simpan dlm locker.
    Kengkadang bengang gak sbb susah sgt nak kol.
    Tapi cinta jarak jauh ni best sbb kita akan lebih hargai pasangan kita time bersama/jumpa.
    Yang penting, jujur n percaya pd konsep jodoh dan takdir. (^^)Y

    ReplyDelete
  26. sy sokong.. xmencabar la cinta jarak dekat.. jarak jauh.. best2..
    lg satu jarak jauh nie selamat sket dr anasir buruk.. haha.. fhm2 je la..

    ReplyDelete
  27. kebiasaannya cinta jarak jauh
    tidak kekal lama !

    tpi kalo dekat mesti bosan

    ReplyDelete
  28. cinta jarak jauh ni penat sikit. tapi ada yang best nya. biasa la. life memang macam tu kan. mesti ada yang tak kena.

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi