Sunday, February 13, 2011

AMPUNKAN DAKU

Masa tengok iklan cerekarama dekat TV 3 pasal drama Ampunkan Daku ni, memang aku dah tertarik apa tah lagi bila melibatkan remaja.

Pelakon yang sememangnya diakui kehebatannya dalam lakonan sapa lagi kalau bukan

Sheila Rusly

GAMBAR



Dan juga Zamrul Hisham.



Kehebatan depa dalam lakonan memang sangat berkesan apatah lagi Fauziah Nawi sebagai ibu yang suka control anak dia sampai sanggup tengok anak dia bercerai-berai.

Kisahnya melibatkan wanita yang mengandung luar nikah dan ditempatkan di KEWAJA iaitu rumah perlindungan bagi remaja yang mengandung luar nikah dan pelbagai lagi konflik yang berlaku oleh pengasas rumah KEWAJA ini yang dilakonkan oleh Sheila Rusly.

Sapa yang tak tengok drama ni memang rugi besar, banyak pengajaran yang kita dapat.

Aku sendiri pernah ada pengalaman praktikal di asrama akhlak dan sememangnya situsi yang berlaku dalam drama tersebut memang betul-betul berlaku.

Apatah lagi budak-budak ni terpaksa hadapi persepsi masyarakat yang selalu memandang negatif tanpa mahu menyokong dan memberi semangat untuk depa berubah.

Jangan terkejut kalau depa mungkin berubah kepada tingkah laku asal.

Aku bagi 5 bintang untuk drama ni.

Dan paling aku tak tahan bila Fauziah Nawi yang berlakon jadi Ibu yang suka mengongkong anak. Kalau aku dapat Mak Mertua macam ni jenuh Hohoho.. Minta Simpang la.

Apa-apa pon pengajaran yang aku belajar dari Drama ni adalah setiap orang pernah melakukan kesilapan dalam hidup. Tak ada manusia yang sempurna. Semua terletak kepada diri kita bagaimana kita mahu berubah.

Tapi aku tahu bukan mudah tambahan lagi bila melibatkan nafsu.

Apa-apa pon marilah kita sama-sama berusaha untuk berubah menjadikan diri kita lebih baik.

Insyaallah aku harap Allah memudahkannya

=,(

26 comments:

  1. Jgn risau, dgn ai,yu takkan ada mak dgn pak mertua punya, sebab ai ni anak yatim piatu..sian tawwww...

    ReplyDelete
  2. best cerita ni...lagi2 ada lagu tika dan saat ini...sempoiiiiiii

    ReplyDelete
  3. cite ni memang superb best !
    fauziah nawi , shila rusly n zamarul mmg pelakon sepanjang zaman lah.
    berlakon ape pun jadi.
    banyak iktibar sgt yg kte boleh dpt.
    hope that msyrkt jgnlah simpan persepsi buruk kat golongan mcm ni. kdg2 kte pun tak tahu masalah dorang and apa punca dia. Rumah KEWAJA adalah satu insiatif yang sgt bagus even ada yang bantah. sekurang2nya org yg bermasalah dpt berlindung and if dia mengandung anak tu probability tak kan dibuang.
    nak, kan bagus begitu. hold our hands together to avoid all this problem mostly to the teenagers :D

    ReplyDelete
  4. aina pun tengok cerita nih tadi. Mengalir jugaklah air mata nih. Double thumb's up utk Sheila Rusly.

    =")

    ReplyDelete
  5. saye nangis masa part last tu..huhu..

    cite tu terbaik !!!

    ReplyDelete
  6. tengok jugak tadi..best! memang suka lakonan mereka ni..betul..bnyk pengajaran.

    ReplyDelete
  7. cerita melayu sebenarnya banyak pengajaran cuma ada sesetengah kita je suka perlekehkan cerita melayu coz terpengaruh dengan cerita2 barat dan dari seberang...

    ReplyDelete
  8. tengok2..siap nanges2 lagi..touching..wuuuu..T_T


    setuju sangat! manusia semua pernah buat kesilapan..atas diri sendiri je nak berubah atau tidak..

    ReplyDelete
  9. waa~rugi2 tak tgk ! tak dek tibi.. :'(

    ReplyDelete
  10. ruginya tak tengok citer ni!

    ReplyDelete
  11. eyt! semalam rina tengok jugak., best memang best. terbaek ah. boleh dapat drama terbaek ah nanti.

    tapi macam pelik ah mak mentua dye tu, dapat menantu yang baek pon macam tu, dapat yang kurang baek pon still macam tu. conquer sangat anak dye tu.

    ReplyDelete
  12. dah tgok cite nie malam tadi..edih sesangat2..smpai dah tak tahan..airmata kuar dgn deras..sob..sob.sob..

    ReplyDelete
  13. xtgk..
    ramai betul yg ckp best..
    harus d cari dlm u-tube ni!!huhu

    ReplyDelete
  14. @garfield_aini

    betoi ckp aini tu... sbnrnya karya orang kita lagi berkualiti

    ReplyDelete
  15. @cik sha

    nak berubah bukan perkara senang tapi kita kena ada usaha untuk berubah =)

    ReplyDelete
  16. adeyh2!
    smlm aku nk tgk..
    tp tv takdewk
    sedeyh2!

    ReplyDelete
  17. ala.... cik gk nie mmg... sedih nora sebab tak boleh tengok... nak kena download nie.. hhahaa

    ReplyDelete
  18. aku nangis tau tengok...moga2 remaja2 di luar sna amik iktibar ye...kalo xnak jd mcmtu,kawinla tau..hik3!!

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi