Wednesday, February 16, 2011

PERBEZAAN BUDAK SEKOLAH DULU DENGAN BUDAK SEKOLAH SEKARANG


Google



Zaman sekarang ni, budak-budak sekolah advance kemain. Mewah dengan macam-macam benda, handset, laptop, semua yang canggih-cangih pulak tu.

Tambahan plak, kerajaan ada bagi bantuan laptop untuk pelajar-pelajar lagi sakan la. Dunia tanpa sempadan katakan.

Senang cerita depa tak pernah hidup susah untuk mendapatkan sesuatu benda. Minta ja dekat mak bapak, kompom dapat.

Contoh terdekat adik aku. Sekolah rendah dah ada handset, aku dulu beli guna duit sendiri ja, lepas tu sorok-sorok plak tu takut kena marah.

Adik aku sekarang, siap ayah aku hadiah lagi.

Kalau dulu pergi sekolah naik basikal, adik aku sekarang pergi sekolah dihantar dan dijemput. Tapi tak kata la, zaman sekarang ni kes jenayah banyak.

Tapi apa yang aku nak sentuh adalah budak-budak sekolah yang dah pandai bercinta ni. Zaman aku dulu-dulu pon bercinta juga, cinta monyet kata kan tapi nak kuar dating tu idakk la.

Takut!

Zaman sekarang ni, siap mak bapak izinkan lagi sedangkan anak depa tu baru form 1, form 2. Lepas tu kalau kuar dating siap pegang-pegang tangan lagi. Jumpa orang yang lebih tua buat dekk je tak segan langsung sedangkan tetek pon baru nak tumbuh nak meghela bagai.

Hormat la sket kurang-kurangnya. Malu kat pak cik, mak cik kalo depa tengok.

Kadang-kadang aku keluar pekan Alor Star tu, tengok budak-budak kemain lagi, sekali ayoo ganyaq lagi rupanya.

Yang budak lelaki baru nak pecah suara yang perempuan baru nak tumbuh tetek gedik tak sangka.

Teguran ni bukan untuk orang di luar sana ja tapi termasuk adik-adik aku juga. Nasib baik 2-2 orang sekolah agama yang mana lelaki dan perempuan memang dilarang untuk berhubung. Kalau berhubung kat luar pon kena.

Ni belum masuk budak-budak yang suka dok tayang BF sana sini, dalam FB tu bercambah. Sekali tengok umur baru 14 tahun, 15 tahun. Aduyai..


Budak sekolah merokok



Perjalanan hidup ampa ni jauh lagi. Macam-macam belum ampa hadapi. Apa yang penting tumpu pada pelajaran dulu. Pelajaran tu yang akan membantu ampa nanti.

Ni asyik berangan ingatkan BF macam mana nak belajaq?

Bila ampa sampai 1 tahap umur yang dah matang, ampa akan terfikir sia-sianya hidup aku selama ini hanya kerana lelaki pelajaran ampa sia-siakan.

Fikir-fikirkanlah

Tepuk Dada Tanya Hati.

Senyum Mau Maneh

=)

29 comments:

  1. setuju setuju.. macam adik aku jugak. asik la nak kuar sane nak kuar sini.
    konon2 kate reunion. reunion ape skola pon x abis lg. x paham aku.

    ReplyDelete
  2. beza sangat dengan dolu2.. gatai tu satu la.. zaman skg manja telebih.. nak jentik cket pn taleh.. camna nak ngajo? isau plak nt zaman anak2 kita kan? ;)

    ReplyDelete
  3. nice one..
    adik2.. sila dengar ye nsht kak gadis.. huhu~

    ReplyDelete
  4. budak2 sekarang memang advance pun...mcm2 benda dah ade...aida dulu masa form 3 baru dapat hp sendiri...

    ReplyDelete
  5. balik ni, mama citer mcam3 citer yang jadi kat area sini, jadi takot sangat.

    haish,

    kadnag3 takot nak ada anak nanti.

    ReplyDelete
  6. ms zmn fda sekolah dl, nakal kt nakal gitu2 jerk... nkl tak msok kls lepak koperasi, pura2 skt sbb nk berehat kat bilik rawatan... tp... nkl bdk skrg, nkl mengerikan... nkl sosial... tkot bila fkr zaman sekolah anak2 fda plk nt

    ReplyDelete
  7. mak aii..ayat deret troih ja no..baru berbulu kena..ahaha

    ReplyDelete
  8. betul2... setuju sangat... teruk betul bdak2 zaman sekarang.. batas2 agama pun endah tak endah ja... aduhhhh....

    ReplyDelete
  9. nis..kanyaq le..bukan ganyaq..heheh..


    suke la entri ni..terbaek!


    terfikir jugak masa depan nnt anak2 sendiri macam mana..tengok budak2 la ni pun dah takot dah nak beranak..tu sebab tak kawen2 lagi..huahuahua..

    ReplyDelete
  10. betul tu, ada budak skolah rendah, dah pakai I Phone... aku pakai Nokia bese je... huhu

    ReplyDelete
  11. GKSB : salam ('',) nice entry...ai laik it so mac...bagus untuk budak² zaman skam ni x kira laki or pompuan...ai pun ada adek pompuan darjah 6 tahun ni...

    ReplyDelete
  12. "Lepas tu kalau kuar dating siap pegang-pegang tangan lagi. Jumpa orang yang lebih tua buat dekk je tak segan langsung sedangkan tetek pon baru nak tumbuh nak meghela bagai."

    i loikee the word 'tetek' ..hahahah

    ReplyDelete
  13. kalay dah zaman millenium macam ni, zaman cucu cicit nanti macam mana ya??
    apapun, yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan...takut dgr kes2 remaja zaman sekarang. kesian kadangkala mak bapak turut tanggung aib.

    ReplyDelete
  14. setuju sgt..dulu ngan sekarang bnyak perubahan..

    ReplyDelete
  15. tu masalahnya korang dok suh tepuk dada. depa mmg tepuk dada..tp dada awek depa..lama2 tepuk syiok..lain jadi..ahahaha

    ReplyDelete
  16. salam...sgt setuju...budak sekarang mmg kdg2 tak tau malu...kdg2 yg amat le sedih bila my son yg baru darjah 2 tu tertgk adegan budak2 sekolah menengah lain yg over the dose...i yg tukang nak jwb pun kdg2 jenuh!!...

    psl hp kdg2 sampai malu...hp dorang canggih2..my son punya kawan main basikal pun bwa hp uwaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  17. budak2 skang mmg da maju la..kite dulu pon x mcm tu..adik niesz darjah 4 da ade hp..niesz nk dpt hp lps spm pon susah..budak2 skrg mkin teruk sbb bnda2 mcm ni la..dorg jd lalai..

    ReplyDelete
  18. saya bersetuju dengan entry akak kali ni.. hurmm~ banyak beda pelajar sekolah dulu & sekarang..

    dah canggih bebenor..
    siap ada facebook, blog..
    saya dulu, pegang keyboard PC pun menggigil..

    ReplyDelete
  19. salam...
    lagi moden dan canggih lagi hebat godaan saitan...

    ReplyDelete
  20. betoi!! tak padan kanyaq nak bercinta...merisaukan, aku kena kontrol ank2 dr sekarang..xmo jd hampeh nanti..na'uzubillah.

    ReplyDelete
  21. elok gak wat entry ni..aritu kite g melaka..jalan2..ade 1 couple ngah dok peluk2 sakan depan kami 1family..si betina ngah dok atas riba si jantan..si jantan dok raba dr atas smpai bawah baju..dr luar sampai dlm..rasenye dak skolah lg la si betina tuh..geram tol la...ish!

    ReplyDelete
  22. harap2 adik2 saya tak buat cenggitu . mintak di jauhkan benda2 gni .

    ReplyDelete
  23. aah sy stuju sgt2. zmn skang ni, umo 11 pn da main kapel2, siap ber 'i love you ag . baligh pn dakk gii =='

    ReplyDelete
  24. sy stuju sgt2. zmn skang ni, ada jugak umo 11 dh main kapel2 siap 'iloveyou' g ..blom baligh g , dah kemain gataii --''

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi