Friday, February 11, 2011

TIPS UNTUK MEMPERBAIKI BLOG MENJADI LEBIH BAIK


Assalamualaikum...

Salam hari Jumaat.

Hari ni aku nak tulis beberapa perkara yang mungkin selama ini, kita amik ringan. Terutamanya untuk blogger baru yang mungkin masih tercari-cari macam mana nak bentuk blog ampa.

Apa yang GKSB tulis ni adalah berdasarkan pemerhatian GKSB sepanjang GKSB blogwalking. GKSB cuma nak tegur beberapa perkara penting. GKSB penah tulis pasal ni, tapi GKSB nak tulis sekali lagi takut ada yang terlepas pandang.


TERLALU GHAIRAH MENGHIAS BLOG DENGAN WIDGET YANG TAK PENTING.

Selalunya ia berlaku kepada blogger yang masih bersekolah. Ya la budak-budak sekolah mesti teruja tengok benda-benda yang comel ni. Depa selalu hias blog depa nak bagi cantik tapi depa tak sedar sebenarnya widget tu membuatkan blog depa menjadi berat.


BLOG TERLALU BERAT DAN LAMBAT NAK LOADING

Diebabkan terlalu banyak widget membuatkan blog menjadi lambat nak loading. Kalau kat rumah GKSB pakai streamix, memang laju line dia tapi kalau blog yang GKSB nak buka tu loading lambat sangat pasti ada sesuatu yang tak kena. Selalunya berat yang terbaik adalah di bawah 100kb. Kalau lebih sikit pon tak apa la.

Cara nak tau berat blog ampa meh check kat bawah ni. Masukkan URL blog ampa.





Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)





(eg. iwebtool.com)



Powered by iWEBTOOL



TULISAN GUNA SINGKATAN DAN EJAAN YANG PELIK-PELIK

GKSB tak tau la kenapa budak-budak zaman sekarang ni suka tulis singkatan yang pelik-pelik. GKSB ni muka ja muda, tapi bab-bab ejaan zaman sekarang ni GKSB tak paham. Kalau adik GKSB guna singkatan macam tu siap la kena marah dengan GKSB.

Contohnya: aq=aku, tak=ta, apa=ap, saia=saya, mam=makan. Awat malas sangat ka nak menulis bagi eja elok-elok? Kalau malas nak menulis awat boleh ada blog?

Tu belum masuk tulisan yang ada "w". Contoh: Apeee keewww boo-art newww? (Apa kau buat ni?) Yekeewwww, lewwww.

Tudiaaaa....


TULISAN WARNA WARNI

Meriah sungguh depa siap tulisan warna warni. Pening Kepala kalau baca. Lain la kalau warna tertentu digunakan untuk Link ataupun point penting dalam penulisan. Ni hetam lain-lain perenggan warna lain. Meriah sungguh ampa nowh?


TULISAN LANGSUNG TAK ADA PERENGGAN.

Tolong buat perenggan kalau menulis tu. Kalau dalam karangan pon kena ada perenggan apatah lagi nak tulis dalam blog. Perenggan ni memudahkan orang nak baca. Kalau GKSB suka buat perenggan bila line tulisan dah sampai 3 atau 4.


SAIZ TULISAN

Jangan terlambau kecik sampai nak kena pedo kalau baca. Guna la font size yang sesuai. Kalau tak boleh agak try tanya pendapat orang lain.


LAGU DALAM BLOG PERLU KA?

Selalunya blogger yang blogwalking akan buka banyak blog dalam 1 masa. Kalau dia buka 7 blog dan ketujuh-tujuhnya ada lagu yang berlainan ampa bayangkan la sendiri macam mana keadaannya. Kalau nak bubuh juga lagu cari yang ada butang PAUSE.

Dan kalau boleh tok sah dok bubuh lagu yang head bang punya lagu. Sekali buka blog tetiba lagu yang jenis menjerit dan rancak gila. Serabut kepala cheq.


Ini saja yang GKSB nak kongsikan hari ni. Bukan GKSB nak tunjuk bagus ka apa ka bila menulis semua ni, tapi kalau tak ada yang nak menulis dan tegur siapa lagi? Bukan niat nak bajet bagus tapi sekurang-kurangnya kita tau apa yang perlu diperbaiki lagi ok?


Senyum mau maneh

=D

31 comments:

  1. time kasih GKSB

    sangat berguna . jom singgah blog saya :0

    ReplyDelete
  2. wahh blog aku mcm berat je 161.02 KB.kena buang apa yg patut kot

    ReplyDelete
  3. salam GKSB ('',) ai laik dis entry...tengkiu sudi share bagi info baik laik dis...buleh dibaut pedoman bagi blogger² baru cam ai...
    tengkiu gak bagi link untuk semak keberatan blog tu!!! ai punye 154.27kb ... ai nak perbaiki blog ai lagi pasni...

    p/s : Sila lah BW ye...tengkiu...
    1. New Entry "1st-GiVeaWaY ConTesT From PembaWa WacaNa"
    2. New Entry "* Karnival WOW Putrajaya *"
    3.New Entry "* Fes Taim ai menam GA!!! *"

    ReplyDelete
  4. thanks cik GKSB...tips yg sgt berguna :)

    ReplyDelete
  5. yeah.. budak sekolah memang suka sumbat widget pelik2, font pelik2, warna font macam pelangi, saiz font kejap kecik kejap besor, lepas tu kew lew jew ...

    kalau student area IT buat website or blog macam ni, confirm akan dicop tak belajar HCI ke??

    HCI=Human Computer Interaction

    ReplyDelete
  6. akak punya blog lambat x na loading???

    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/kehendak-melebihi-kemampuan.html

    ReplyDelete
  7. ala..blog saya 120 la...huhu
    macam mana mau bagi ringan ye?

    ReplyDelete
  8. tul tu..yang penting biar padat ngn isi2 yg berguna..blog niesz ok x awak?ehe..

    ReplyDelete
  9. nice info walaupun dah baca banyak kali kat post blogger lain. kekadang singgah blog dah macam myspace. riang sangat tapi ok la. yang nak guna bukan kita,owner blogger tu jugak. so apa nak kacau. yang visitor nak serabut fikir yang tak patut buat apa. :D

    My recent post: Busy ke sombong?

    ReplyDelete
  10. kadang-kadang diorang ni tak sedar blog diorang berat. lagi satu maybe diorang tak selalu blogwalking.

    bila kita selalu blogwalking kita akan baca banyak blog menggunakan perkataan penuh bila menulis. dari situ kita bole ubah cara penulisan kita.

    apa-apa pun thanx for the tips..

    ReplyDelete
  11. Mekacih adik GKSB...

    Sgt berguna tips2 nih..akak pun SBSL (separuh baru separuh lama) dlm dunia belog nih...hehehe..dlm erti kata lain, x brape ektif..

    Tunjuk ajarku sifu! :D

    Sudi2 la BW belog ahkak..

    ReplyDelete
  12. agak2 blog sy ade widget yg xpenting x?..hehe

    ReplyDelete
  13. betol!!!!!!!!!! yg plg xske adalah LAGU...... ish.. serabot tol

    ReplyDelete
  14. loike.. btol..lagu tuh memang xsuke sgt.. susah nk bw..cik tqah slalu mute je sound..huhu

    ReplyDelete
  15. blog cheq berat 80.84kb..ok tak lau cm nie??trlalu ringan ka..lau kna tiup ngan angin..agk2 trbang tak??ahaha
    ^_^v

    ReplyDelete
  16. betul2... selalu alami macam tue,.. kalau yang lambat loading tue.. hihihi... nora pankah ja.. tak larat nak tunggu.... hehhee

    ReplyDelete
  17. setuju sgt dengan Cik GKSB...especially yang part ejaan pelik2 tu...memang pesen sekarang ek???hehehehe...

    ReplyDelete
  18. tq for the info . sila singgah ke blog sya . sila tglkn nasihat di blog saya ea . :)

    ReplyDelete
  19. camne nk taw laju ke x? blog Sj plg berat! huhu

    ReplyDelete
  20. bagus ni..saling memperingati antara satu sama lain terutama blogger baru.. =)

    ReplyDelete
  21. yelah betol. pening kepala kalo baca short form/ ayat cm budak pelat cakap. iyew kew? pegi manew? hahahha. cute-kah?

    ReplyDelete
  22. terima kasih atas nasihat...
    meh la follow blog sy plak :)
    http://ayusigadispink.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. wahhh... awesome (: betol betol betol... setuju sangat...........

    ReplyDelete
  24. Thank you.. Sangat2 berguna.. Gumawo.. :D

    ReplyDelete
  25. thanks ... lepas ni , boleh lha mira edit blog mira tu .. biar jadi yg trbaik !!

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi