Saturday, February 12, 2011

VIRUS SHORT CUT? MACAM MANA NAK BUAT?


Aku tengah hadapi 1 masalah ni, bukan virus cinta tapi virus short cut yang dah menyerang hard disk dan Pendrive aku.

Ni semua gara-gara p print dekat Bilik MPD (Majlis Perwakilan Desasiswa) berkaitan dengan bajet.

Kawan-kawan aku pon pakat kena. Ni semua pasal sorang member ni bawa virus. Geram betol aku.

Dah la aku tak reti pasal benda alah ni. Macam mana nak tolong selesaikan?

Tolong-tolong semua gambar ada dalam tu. Kalau hilang memang menangis tak berlagu la aku hukhuk

Sapa ada cara penyelesaiannya tolong aku.

9 comments:

  1. lionteen ade antivirus tuk virus shrtcut ni. dulu pun pernah kene gak.nm antivirus tu smadav. habis sume document kene. cepat je pulak tu virus ni mkn sume bnde. huhu

    ReplyDelete
  2. bukak web ni..kat cni de cara2 dy nk remove virus tu...

    ^^

    http://en.kioskea.net/faq/8734-files-on-flash-drive-changed-to-shortcuts

    ReplyDelete
  3. alamtnya kena format la pen drive 2,, hihi.. xpun cuba try cmni,, simpan dlu yang mana file yang penting,, pas2 baru format pen drive 2..

    ReplyDelete
  4. aida pun pernah kena virus shortcut nih..masa tu kena kat my pendrive..
    memang cuak lah sebab dlm pendrive tu byk giler assignment...last2 terus format balik pendrive tuh...
    nasib baik ade copy semua assignment tu....huhuhu...

    ReplyDelete
  5. alaa saya ada cara nak hilangkan virus tu.tp notes tu hilang lak. virus nie mudah tersebar.hati2.tak payah format pun

    ReplyDelete
  6. sy pnah kena jugak..
    abis dokumen2 dlm tu..
    terpaksa format!

    ReplyDelete
  7. 1)pergi Accessories open cmd
    2)taipkan di cmd nama drive
    contoh E: F: G:(pastikan ada ":")
    3)taip del *.lnk (lnk bukan ink)
    4)taipkan attrib -s -h /s /d

    ReplyDelete
  8. cara 1
    1)open cmd
    2)taip del *.lnk(bkn ink)
    3)taip -s -h /s /d

    cara 2(kalo virus masok kt PC)
    (delete registery virus)
    Delete the registry is created by the virus dengan:
    -. Click the [Start]-. Click [Run]-. Type Regedit.exe, and click the [OK]-. On application the Registry Editor, browse the key [HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run]-. Then delete the key that has the data [C: \ Documents and Settings \% user%].5. Disable autoplay / autorun Windows. Copy the script below in notepad and save it as repair.inf, install the following manner: Right-click repair.inf -> INSTALL
    [Version]Signature = "$ Chicago $"Provider = Vaksincom[DefaultInstall]AddReg = UnhookRegKeyDelReg = del[UnhookRegKey]HKLM, Software \ CLASSES \ batfile \ shell \ open \ command ,,,"""% 1 ""% * "HKLM, Software \ CLASSES \ comfile \ shell \ open \ command ,,,"""% 1 ""% * "HKLM, Software \ CLASSES \ exefile \ shell \ open \ command ,,,"""% 1 ""% * "HKLM, Software \ CLASSES \ piffile \ shell \ open \ command ,,,"""% 1 ""% * "HKLM, Software \ CLASSES \ regfile \ shell \ open \ command,,, "regedit.exe"% 1 ""HKLM, Software \ CLASSES \ scrfile \ shell \ open \ command ,,,"""% 1 ""% * "HKCU, Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer NoDriveTypeAutoRun, 0x000000ff, 255HKLM, SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer NoDriveTypeAutoRun, 0x000000ff, 2556.

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi