Friday, April 15, 2011

KENAPA PEREMPUAN SUKA MEKAP??



Hari ni aku buka topik kat wall KBU pasal mekap-mekap ni.

Seriusla walaupun aku perempuan memang aku tak pandai mekap. Rupa-rupanya banyak yang geng aku gak yang jenis tak pandai mekap.

Tapi aku tabik la perempuan yang pandai mekap ni, bukan apa sanggup menghabiskan masa bangun awai semata-mata nak mekap. Mau sejam juga pa siap dengan bulu mata pelesu ni.

Err....Kalau aku, setakat buh bedak baby ja ala yang warna pink tu dengan krim. Tu pon tak sampai 5 minit. Kalau rajin sket, buh eyeliner (belajar pakai eyeliner dah sekarang) =P.

Tambah mata aku ni boleh dikategorikan dalam jenis sepet dan tak ada kelopak mata so agak susah gak la nak mekap tang mata ni. Dah la tak reti mekap, mata plak tak ada kelopak huhu...

Tapi kalau ada orang nak tolong mekap laju ja aku offerkan diri haha...

Dan ini adalah pic sebelum dimekapkan

(jom kita besarkan mata bila amik gambar)




Lepas mekap jadi la cm ni




Bubuh eyeshadow kemain celik-celik mata haremm tak nampak pon haha...

Tukang mekap aku ni pon merungut dia susah nak mekap mata aku sebab mata aku sepet dan kelopak mata cam tak dak. Sapa yang pandai mekap tau tak cara nak mekap mata aku yang sepet ni bagi kelihatan besar sket??

Errr...kening aku tu memang lebat ada ka patut dia p buh celak bg lebat lagi Haha...macam Shin chan plak dah. Tapi sebenarnya dia tersilap bubuh haha..

Ni mekap main-main ja. Test la konon-kononnya sebab keesokkan harinya kawan aku tu nak mekap bebudak yang masuk aerobik.

Kenapa perempuan suka mekap??

Mesti la nak cantikkan?

Tapi orang tua-tua selalu pesan anak dara tak elok selalu mekap bila kawen hilang seri. Tapi betul gak apa yang diperkatakan tu. Kalau orang yang dok selalu mekap ni, kalo kawen nanti bila dimekapkan nampak macam biasa ja, tapi kalau orang yang tak biasa mekap, sekali dimekapkan kebabom ramai yang akan puji cantik masa dia kawen nanti.

Sang lelaki, ampa suka tak awek ampa dok mekap ni??

Pada sang perempuan ampa suka mekap tak??? Aku tak suka mekap tapi suka dimekapkan.

=P

29 comments:

  1. wahhhhhhhhhhh..suka yg sebelum makeup..larikkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  2. auwwwwwwww...u cantik na nokkkk...ei geram ai tau..macam nak cubit2 je pipi tu.... ;p

    ReplyDelete
  3. setuju ngn GKSB! ank dra mmg xelok salu mekap..nanti seri berkurang masa kawen :P

    ReplyDelete
  4. LG sampai skang tak reti makeup. stakat pakai eyeliner,sape pom boley kan. And tak suke pakai blusher..euww,macam opera cina jerk. hahaha. And maybe sebab pertama nape LG suke pakai bedak compact je dr taruk kaler2 kat muka,sbb LG pakai glasses. waaa...bile ne nak pakai contact lense plak T_T

    ReplyDelete
  5. hehehe...
    sbb perempuan suke pada kecantikan dan kekemasan..tapi mekap x semestinya perlu sarat dgn bahan2 cukup sekadar utk nmpak kn muke bermaya n menarik..

    pasal seri mse kwen tu rsenye betol kot..kalau da ari2 kte mekap dgn tebal2, mse kwen nnt nmpk biase je la sebb da biase kan..;)

    ReplyDelete
  6. Nelly tak reti mekap .huhu ~

    ReplyDelete
  7. naz tak suke make up dan tak pandai langsung make up..

    ReplyDelete
  8. Kata orang, perempuan mekap sebab nak bagi nampak cantik.

    Awat, kalau tak mekap tak cantik ka?
    Kalau ada yang tak mekap tapi masih cantik, tu lagi cantik daripada orang tak cantik pakai mekap nak bagi cantik...

    ReplyDelete
  9. wehh..tebainya hangpa mekap..
    buh eyeliner ja lah..nnti rosak kulit muka hangpa nuhh..huk3~

    ReplyDelete
  10. rasanya kan tang kening tu tak payah kaler gelap sgt sebab kening kamu dah lebat. eceh, terjadi makeup consultant pulak. hihi~

    ReplyDelete
  11. asben saye tak suker saye make up.. die kate kalau nak make up sangat..make up jer kat umah untuk die..:) huhu

    ReplyDelete
  12. lallala orang kata kalau nak mata seet nampak besar eyeliner pkai kat bawah bulu mata.. err cm na nak citer erk??... hurmmm nora on malas bab nak mekap.. kalau rajin pown akai blusher ja.. hhaha

    ReplyDelete
  13. mekap slagi x ubh wajah kita yg ori xpela kan..kan:)

    ReplyDelete
  14. Tak suka! Natural beauty lagi suka. ^^

    ReplyDelete
  15. sy lebih suka tgok pomnpuan tnpa mekap.. natural beauty gitu.. heheh..

    ReplyDelete
  16. kami lagi la tak reti mekap..pakai bedak baby ja pn..hihi

    ReplyDelete
  17. kah kah kah kah!!!!!!! gila ahh sebijik sin chan kening ko cik gksb!!! hahaha!

    ReplyDelete
  18. suka mekap. Bagi Sophie mekap ni bukanlah mekap tebal macam artis tu. cukup setakat nampak sikit fresh jadila. Kalau orang tengok pun takdelah macam "eh Sophie apesal muka macam tak mandi jek nih?" hmpphh.. Tu yang suka mekap tu, mekap natural look kasi nampak fresh gitu jela.

    Ada juga lelaki yg suka perempuan make up. Contoh kawan Sophie, kalau sophie x pakai make up sedar aje dia. Then dia yang suruh pakai. kasi nampak berseri sikit. Kata nampak lesu. ohh panjangnya membebel.

    ReplyDelete
  19. hahaha.. gempak gk makeup.. gk kena pkai bulu mata pelesu bru besar mata

    ReplyDelete
  20. tak pandai mekap...huhu..GK, xmau buat tutorial mekap ka?

    ReplyDelete
  21. suka mekap tapi xda la tebal pun...sekadar bagi nmpk muka tu bermaya je....abis2 pun pakai eyeliner ngan blusher sikit...

    sapa ckp laki x suka pmpuan mekap?? dulu ex sya sgt2 suka bila sya mekap..siap pesan lagi bila nak kuar ngan dia kena mekap...hahhahah...

    ReplyDelete
  22. lebih suka tak mekap,sb cpt muahaha tp kalau make up pun tempek foundition dan pelembap+bedak compax+eyeliner saja ahaha

    ReplyDelete
  23. hee..light makeup suda~sbb kamu nih dah ada natural beaty..kalo2 lbih2 nati ilang natural tuh..hee,gud Luck dear~

    ReplyDelete
  24. make up nipis je..
    juz nk wt muka ckit berseri n bermaya..:)

    kdg2 utk tutup kesan muka yg xckup tdo gk..hehe

    ReplyDelete
  25. tak reti mekap2 ni..sebab tu le muke penuh parut jerawat dgn jerawat bertempek2 jelas kelihatan..ahaha..

    tapi saye pun suka dimekapkan sebab tak reti nak mekap sendiri..;p

    ReplyDelete
  26. btoi2. anak dara tak elok mekap mekap sgt. setakat pakai celak oke la. lagi satu mekap time usia muda remaja cam kita nie kan CIK GK. eh silap macam saya jer ! hihi. nanti kulit cpat nmpk tua taw. so moral the story jgn mekap time muda !! mekap time tua k.blh tutup kedutan. hihi. -___________-

    ReplyDelete
  27. Tapi memang betul itu.tak faham betullah kenapa hilang seri.

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi