Sunday, April 10, 2011

PEREMPUAN LEBIH TELITI DARIPADA LELAKI??




Aku dapat idea ni masa dok Komen kat FB dengan Si Hannaan ni.

Memang adakalanya kebanyakan perempuan lebih teliti daripada lelaki.

Kalau perempuan nak menerangkan sesuatu memang akan panjang lebar dan lebih detail baru la sampai maksudnya.

Yang lelaki plak mungkin menerangkan secara ringkas dan kadang-kadang ringkas dan padat serta senang difahami. Tapi kadang-kadang terlalu ringkas sangat dan buat orang tak faham.

Ini berdasarkan pengalaman aku sendiri. Masa tu aku ada masalah terlupa password CIMB Cliks. Call la untuk tanya pasal tu dan orang laki yang jawab. Banyak kali gak dia terang tapi aku tak faham apa yang dia jelaskan. Dah la cakap cepat. Last2 sekali aku malas dah nak tanya banyak-banyak segan plak. Dia dok ulang-ulang satgi dia ingat aku ni bengap plak haha...

Pastu aku try buat ikut step yang budak lelaki tu bagitau. Tapi aku still tak paham. Call sekali lagi, kali ni operator perempuan plak yang jawab. Dia jelaskan dengan panjang lebar, akhirnya aku faham dan berjaya settlekan masalah aku tu.

Lepas tu terfikir ni la perbezaan lelaki dan perempuan.

Sapa setuju sila angkat tangan macam saya.. (Sila bayangkan usop dalam hantu kak Limah)



JOM SINGGAH BLOG

ADAM ROSLAN~entry pasal orang asli

ERIN AZIZAN~bersama entry ikan terlampaunya

TEKA TEKI MISTERI~bersama entry untuk bakal suaminya



15 comments:

  1. SETUJU!

    tengok contoh mak ayah kami sudah..

    mak--->kalau dah stat bercakap, nk terangkan something, sejam belum tentu cukup..

    abah---> cakap 2 3 patah, pon dah cukup, faham.

    ReplyDelete
  2. as'salam...

    ermmm....ada sesetengah tu papa khai sokong ttg N3 kali nih....

    but dr pengalaman papa khai UKHTIE2 nih cerewet sebenarnya dlm menentukan kesempurnaan...

    ReplyDelete
  3. lelaki dan perempuan saling melengkapi kan..jadi ada part yg lelaki ok, perempuan tak ok, ada pulak part yng perempuan ok, lelaki pulak tak ok..kesimpulannya err entah la..

    ReplyDelete
  4. haha,nak tau dak ? cek silap button tadi tu yg x leh komen!! haha
    erm,pada hemat saya lah kan,sebenarnya dua-dua gender ni ada sifat ketelitian masing2...
    lelaki akan lebih teliti dengan hal2 yg lebih sinonim dengan lelaki manakala perempuan pula akan teliti dalam hal yg sinonim dengan mereka.
    isu ini tidak sepatutnya dibangkitkan oleh cik gk!!:P
    contohnya suami isteri,dalam hal2 dapur,xkan suami nak kena teliti kot ? memang bagus jika suami begitu namun,sinonimnya hal2 berkaitan dapur berkait rapat dengan gender wanita.
    sekian terima kasih. cukuplah saya merapu setakat ini sahaja'

    ReplyDelete
  5. @MEL

    yeah...betoi tu..dan adakalanya lelaki lebih teliti daripada perempuan... =)

    ReplyDelete
  6. rasa-rasa tak semua lelaki yg ringkas saja...ada kalau bersembang terkeluar dari tajuk pun ada...samalah dgn perempuan..

    ReplyDelete
  7. @Erin Azizan

    lelaki dan perempuan memang diciptakan untuk saling melengkapi..

    ReplyDelete
  8. tapi ada sesetnaghnya...lelaki lebih teliti dr gurl..heehe

    jom baca
    Usop Wilcha Semakin Mengganas

    ReplyDelete
  9. @micosey

    perlu atau tidak dibangkitkan bukan persoalan yang utama...

    kalau baca tajuk pon dah ada tanda soal so entry ni memerlukan pendapat orang ramai...

    macam kamu cakap lelaki lebih teliti bila berkaitan hal2 yg sinonim dgn lelaki, itu ada betulnya...

    tapi dalam sesetengah perkara yg universal dan kedua-duanya sama rata, adakalanya perempuan lebih teliti =)

    terima kasih berkongsi pendapat =)

    ReplyDelete
  10. setuju jugaaa...(kena lahh setuju sebab DTS majoriti kan aweks yg masuk..huhu)..hahhaa, tapi memang yea, perempuan teliti kan, tu pasal belekk sungguh2...betul tak...ele ele ele..hangguk kan main memasingg...erkk..hehe

    ReplyDelete
  11. sangat setuju..
    lelaki ni asal ok je..
    tp ada gak lelaki lagi teliti dr perempaun..
    klu yg cmni mmg wow bestnyer..hehe

    ReplyDelete
  12. @Qasehraihan

    kalo lelaki teliti kadang2 lebih kepada cerewet plak... huhu

    ReplyDelete
  13. setuju! sebab cheq pun orang yg amat teliti..^_^

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi