Monday, September 12, 2011

PERLUKAH NILAI HANTARAN IKUT STATUS PELAJARAN???



Terbaca satu status di FB pasal nilai hantaran.


Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Semenanjung :-


UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
DEGREE : RM12,000 - RM15,000
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
PHD : RM20,000 - RM30,000


Apa komen anda pasal isu ini??

Lontarkan pendapat ampa semua, lagi panjang lagi ok. Aku nak kita sama-sama bincang pasal ni dan berkongsi pendapat masing-masing.



14 comments:

  1. standard dah lani tu cik GKSB.org gheja kelang pown depa letak setaraf gan DIP dah lani.:)

    ReplyDelete
  2. errr toksah lah mahai2 lain lah anak raja . huahuahua

    ikut kemampuan msing2 lah .. asalkan bahagia ke akhir hayat dah . ;)

    ReplyDelete
  3. Em, tgk bakal suami tu mcmana, kalao mampu, say ok je dgn bayaran atas tu. hahahaha.
    tapi saya ada cara tersendiri, walaupun bayaran tu berpuluh ribu, biarlah yg belasan ribu shja disebut, yg selebihnya, masuk akaun sendiri, tak perlu dihebahkan. :)
    Klo laki tu tak mampu, asalkan dah ada hantarn ok je/.... :)

    ReplyDelete
  4. perrhhh isu panas nie...

    hantaran bergantung kepada bajet memasing laa...& status wanita (anak dara atau janda)...

    hmm rasa tak patut kot ikut status...klu SPM takkan RM1000 jer...nak kasik makan berapa orang tue??? lain laa kahwin koboi..hehe

    ReplyDelete
  5. moralnya..lelaki semua sila kumpul duit bnyak2 ya.. ^^

    ReplyDelete
  6. mcm2 kn skrg..
    tp mmg tak dinafikan bnda ni dh bnyak berlaku...

    ReplyDelete
  7. kena deal dgn 2 2 pihak.kalau laki mampu xpe..kang berhutang plak susah la..anak 5 pon stil hutang kawen xhabes ...

    ReplyDelete
  8. maybe betul gk kut rate kat atas tu,,,tgk sekeliling memg purata nya hrga dah standard gitu,,terpulanglah pihak llk,,yg penting ikhlas,,,jgn gaduh2 kemudian nant dahla,,,huhu,,,

    tp ada gk yg keje biasa pun hantrn mahl,,nak sebut mcm bnyk jer tp last2 free,,,haa lg apapun tk bleh,,,

    ReplyDelete
  9. sbnrnya ikut kemampuan lelaki tu..kalo paksa2 tetap harga pun mcm tak baik jugak..tkt nt smpai berhutang plak kan..

    ReplyDelete
  10. sombong gila weh tak approve ak untuk group kami blogger utagha..huhu..selamat hari raya..

    ReplyDelete
  11. orang sekarang maakin pandai and kaya. sebb tulah hantaran pon naik :)

    ReplyDelete
  12. sumenye ikut kmampuan pihak lelaki..yg penting utamakan yg wajib.

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi