Friday, May 10, 2013

PERSEDIAAN MAJLIS #5: KAIN AKAD NIKAH



Assalamualaikum...

Semalamkan gebang-gebang kosong dengan En TTM. Ada la dia cakap mak dia suruh beli Kain pasang untuk buat hantaran nanti. So kami buat keputusan dia beli untuk dia sendiri aku beli untuk aku sendiri. Al-maklum la duduk jauh, so nk senang masing-masing beli ikut citarasa sendiri, bila dah balik nanti just tukar je untuk bagi hantaran.

Aku pon menambah la.. "Tu la dulu i cakap (tetiba i plak kan) suruh beli siap-siap kain untuk akad nikah nanti buat hantaran, nanti tak la kalut sangat nak kena cari kain bila dah dekat majlis.." So settle dah satu bab. Masuk plak bab warna, aku nk warna cream lain sikit dari kebiasaan. Tapi dia nak putih katanya suci sikit...Ada la terkeluar pasal warna kuning ayaq tapi tak tau la...

Aku tak suka sangat warna putih bukan apa sebab susah nak jaga. T-Shirt putih aku slalu terkena warna bila basuh baju, dari baju mana aku tak tau... Pastu susah nak jaga satgi terkena kotoran susah keluar dah la aku ni loqlaq sikit...Tengok2 kotoq ja baju tu...Lepas tu jadi baju pakai tidoq je la. Tapi disebabkan aku bakal isteri mithali aku mengalah je la.. **mithali sangat** hahaha

Untuk kenduri blah dia, dia nak warna purple. Eh mana boleh, tu warna feveret aku...Haruslah berebut dengan dia nanti hahaha...  Masuk plak bab warna hantaran dia nanti, dia kata tak tau sebab mak dia yang buat. Tapi dia ada kata kalau hijau putih tak pa dak?? Pas sangat kan haha... Dia tau aku tak suka hijau saja la tu nak ngusik. So aku bagi cadangan merah+putih tapi tak tau la kat depa.. Tak kisah la warna apa pon.

Pastu dapat satu idea nak mengusik.

Aku   : Nantikan lepas bertunang, tiap-tiap bulan kita beli 1 barang untuk hantaran. 
TTM : Ok...
Aku  : Tapi U beli barang U sendiri, I beli barang I sendiri, U tu cerewet satgi tak kena selera susah plak... Beli sendiri-sendiri cuma duit tu dari U la semua...Hihihi
TTM : Amboi... **lembut jer amboi tu**
Aku  : hehehehe...yela kita share la... 

Sekali lagi sebagai seorang bakal isteri Mithali marilah kita sama-sama membantu meringankan bakal suami kita. Kita nak buat benda baik kan? Jadi jangan menyulitkan lagi keadaan.

Kepada ibu bapa di luar sana, jangan menyulitkan keadaan anak anda dengan meletakkan hantaran yang tinggi-tinggi. Depa nak buat benda baik, nak mendirikan masjid, setiap orang juga kemampuan tak sama, lainlah kalau depa tu anak Datuk nak letak mahal-mahal pon no problem. Just doakan kebahagiaan anak-anak ;)

Tinggal kurang lagi 20 hari. Semoga dipermudahkan segalanya..... Aminnn.... 




10 comments:

  1. alhamdulillah......dh setel satu bab !

    ReplyDelete
  2. kami pun share2 beli tau..tapi banyak kami yg beli..tamak haloba..kui3..

    ReplyDelete
  3. wah, dah tak lama. moga segalanya berjalan lancar

    ReplyDelete
  4. wah dah setel tak dear?

    fiqa dlu masa less than 20 days, byk lagi xsiap especially part hiasan dulang hehe

    ReplyDelete
  5. mrs makmum:
    dah selesai satu banyak lagi bab menanti... -_-"

    shahada:
    haha kompom2 la jadi cmtu gak.. barang laki apa la sangat nk dibandingkan dengan perempuan

    zai:
    hehe menghitung hari

    rozuan:
    terima kasih ;)

    feyqa:
    ada lagi banyak benda x settle lg ni

    maksu:
    hehe makaseh

    tenku butang:
    berdebor

    ReplyDelete
  6. hee..kmi pon menikah pkai kaler soft cream~sbb kmi dedua loqlaq sket ngn kaler putih..haha seb bek xkaler putih,sbb ari menikah bendele jipun leww~

    ReplyDelete
  7. pi beli barang sesama GK lagiiiii best. kumpul duit tue nanti smpi masa beli sesama. haaa time tue la nanti baru kita dapat tengok ape citarasa dia yang sebenarnya. dan kot nk tgk lagi sampai tahap mana kecerewetan tue hahahaha

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi