Monday, August 25, 2014

KISAH MENANTU DAN MENTUA


Assalamualaikum

Ni kisah menantu dan mentua. Aku adalah menantu sulung sebab laki aku pon anak sulung dan dalam family dia kira aku la menantu, cucu menantu perempuan pertama (ada ke cucu menantu??) sebab semua sepupu dia juga lelaki.

Bila orang perempuan pertama masuk dalam family ni harus la kita kena tunjuk skill di dapur walaupun kat rumah sendiri tak berapa nak rajin masuk dapur kah3... 

Style Mother in Law (MIL) aku jenis bila aku masak dia biarkan jer aku masak, dia tak kacau kalau dia masak, aku pon buat macam tu. Kadang-kadang ada orang ni tak suka kita dok kacau dia masakkan? Tapi yang syoknya dia akan tanya aku hari ni nak masak apa? Yang tak syoknya kalau dia rasa nak masak sesuatu tapi aku tak makan makanan tu dia tak kan masak jadi aku plak rasa segan. 

Ada sekali tu dia buntu nak masak apa, dia tanya aku, so aku cakap aku nak masak paprik. Masa tu aku tengah buat biskut raya. Jadi dia plak tolong aku sediakan bahan nak masak contohnya potong ayam siap-siap, carrot dan sayur yang nak digunakan. Itu la mak mertua aku. Tak pernah berkira pon nak buat apa-apa. Tapi yang dia tak tau masa tu aku first time nak masak paprik hahahaha... 

Kebetulan dalam nset aku memang aku simpan sesiap resepi yang aku rasa aku teringin nak cuba. Jadi masa nak masak tu cover la konon-konon dok tengok nset padahal aku dok tengok resepi hahaha... 



Masa buka puasa aku tengok pak mentua aku makan bertambah, asyik dok ceduk paprik ja.. Nasib baik la menjadi dan sedap hehehe... Tanya husband pon dia kata sedap. Tapi laki aku ni tak kisah makan ja apa pon janji ada petai untuk ulam. Makan petai saja, aku petai pon tak makan. -__-"

Aku boleh dikatakan bertuah ada MIL yang sangat baik dan amik berat. Masa aku sakit dia plak risau sampai tak boleh tidur fikir pasal aku. Alhamdulillah.... Anak dia pon baik macam mana aku tak jatuh cinta #ehhh =P

Orang tanya aku macam mana nak amik hati mentua, aku cuba kongsikan walaupun aku pon baru lagi maybe tak layak plak nak bagi nasihat. Cuma aku boleh katakan kena rajin bantu mentua kat dapur, jangan jadi malas bangun tidur lewat pastu datang makan ja, jangan sampai baju kita pon mak mentua yang basuh dan sidai..

Aku mungkin kurang bab mengemas rumah tapi lebihnya aku dekat dapur. So guna kelebihan yang ada tu untuk ambil hati mentua. Aku kadang-kadang suka buat dessert yang depa tak pernah makan contoh triffle, kek karamel, biskut lidah kucing dan macam-macam lagi aku try. Padahal dulu family aku pon tau aku nak sangat ka buat benda alah ni?? Tapi sejak dah kawen ni alhamdulillah la banyak side diri aku yang banyak dah berubah. 

Kalau ada duit lebih beli kan MIL kain pasang atau tudung. Selalu la call MIL kalau duduk jauh tu. Tak tau cakap pon just tanya mak sihat ker? Masak apa hari ni? Tu pon dah cukup. Apa-apa pon selamat mencuba. Semoga hubungan kita dengan keluarga mentua baik-baik sahaja. Insyaallah..





14 comments:

  1. beruntung dapat mil yang baik.. ^_^...hargai MIL seperti ibu sendiri yer...

    ReplyDelete
  2. comel..syukur kan dapat mertua yang best..

    ReplyDelete
  3. EHEM EHEHM......MENANTU KESAYANGAN LA NIE ~

    ReplyDelete
  4. Guna la cara apa sekalipun janji kita tetap ada usaha nak jadi menantu yang baik dan tak menyakitkan hati kannnnnn~~~~ ;)

    Moga kita mampu jadi menantu yg baik dan disenangi amin amin

    ReplyDelete
  5. kita pon dl ms bdua ja rjin gak msk2 tp bl dh ada dak kecik yg xmau berenggang ni x dpt la nk msk kt umah mertua =_=
    lani mak mertua masak kita mkn je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dh anak tu kena tumpu pd anak sbb tu time GK xda anak lg ni rajin kan diri kat dapur kekeke

      Delete
  6. Mak mertua akak baru je kembali ke rahmatullah 3 bulan lepas. Dah tak boleh makan masakan gulai tempoyak dia yg sedap!

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi