Friday, September 5, 2014

REVIEW: ULU YAM DI LIVERPOOL 2 - NAZALI NOOR


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Uolsss lama kan aku tak review novel? Sebab dah lama sebenarnya aku tak kembali kepada hobi aku yang satu ni disebabkan kekangan masa. Yela aku kalau dah start membaca bagaikan alam tu aku yang punya. Hanya bunyi krikk krikk krikkk gitewwww kekdahnya. Cuma baru-baru ni jer dah mula merajinkan diri untuk kembali ke hobi lama. 

Buku yang aku nak review kali ni bukanlah buku yang biasa tapi dalam tu penuh dengan pengalaman yang berharga, penuh dengan kasih sayang dan paling penting banyak membuka mata kita setiap impian kita boleh menjadi kenyataan jika kita berusaha dan dengan izin Allah SWT insyaallah...

Tapi kan.... tapi kan... Dia ada 2 buku, buku pertama dijadikan hantaran masa aku kawen dan buku kedua dalam Edisi Terhad gitewwww....Tajuknya ampa dah baca kan kat tajuk entry aku ni.. hehehe....So terima lah Ulu Yam di Liverpool 2. Terus review UYDL2 sebab UYDL1 aku tak habis baca lagi ngeh3..... *ampun abang Naz* krikk krikk krikkk







Ulu Yam di Liverpool 2 Edisi Terhad

Buku ini adalah kisah pengalaman penghijrahan Abang Naz (penulis) yang berasal dari Ulu Yam ke Liverpool. Tapi kisah yang terdapat dalam buku ini bukan lah semata-mata kisah penghijrahannya tapi banyak lagi kisah mengenai kekeluargaan, kasih sayang, sikap manusia yang dipenuhi hasad dengki dan bagaimana seseorang yang dulu terlalu sibuk dengan kerja sebaik mungkin cuba untuk mencari masa kualiti untuk family dia serta nilai-nilai kemanusiaan.

Ada kala hati aku tersentuh membaca kisah yang disajikan, adakala aku sebak, adakala aku tersenyum, macam-macam lagi perasaan yang aku alami ketika membaca buku ini. Banyak nilai-nilai kekeluargaan yang perlu kita sedari dan pelajari yang banyak membantu kita membuka mata apa yang kita lakukan selama ini adakah masa yang kualiti dengan anak-anak, dengan keluarga? 

Yang paling terkesan dan aku ingat sampai sekarang adalah pengalaman abang Naz dengan Kak Ain yang baru sampai ke sana, hanya mengharapkan kawannya tetapi isteri kawannya tidak suka mereka menumpang dirumahnya. Bagaimana Kak Ain menangis disebabkan situasi itu, dengan kekurangan duit semua tu betul-betul menyentuh hati aku. Sebab aku rasa tak ramai orang yang betul-betul ikhlas nak membantu bila kita dalam kesusahan yang ada di samping kita hanya bila kita sudah senang dan sudah ada nama. Betul tak abg Naz?

Tak semua orang bertuah memiliki UYDL2 edisi terhad. Sebab dalam Edisi Terhad ni diselitkan kisah kak Ain. Kisah ibu dan ayah Kak Ain yang membuatkan kita mengimpikan untuk memiliki hari tua bersama. Kalau boleh sampai ke syurga Insyaallah. *tiba-tiba rasa sebak bila ingat balik kisah ini*

Setiap kisah yang dikongsikan dibuat mengikut Bab dan sangat ringkas. Jadi kita akan cuba sedaya upaya akan menghabiskan pembacaan mengikut bab terutamanya mereka yang mempunyai kekangan masa *macam aku* =P

Rugi kalau mereka tidak memiliki UYDL 2, sebab pengalaman yang dikongsikan ini tiada nilainya. Beli la UYDL & UYDL2... Confirm ampa tak kan menyesal memiliki buku tersebut. 

Namun, ada beberapa yang perlu diperbaiki untuk masa hadapan sebagai contoh ada bab yang menceritakan pasal gambar dan aku tercari-cari gambar yang dimaksudkan. Untuk UYDL 3, mungkin abang Naz juga boleh selitkan gambar dalam setiap bab mungkin lebih menarik lagi sebab kami yang tidak pernah menjejakkan kaki ke sana mungkin teruja untuk melihat suasana di Liverpool. =)

Dan akhir Ramadhan hari tu, telah diadakan majlis berbuka puasa dan santai bersama Abg Naz di Alor Star Kedah. Kebetulan homestay yang disewa memang berada dalam taman aku. Atas ajakan kak sue Ahmad dan telah ditugaskan untuk mengambil bahagian dalam acara pembacuhan air *tudia* maka terjadi la pertemuan dengan Abg Naz dan family sambil mendengar perkongsian pengalaman Abg Naz life dari mulutnya hihihihi









Malamnya pula, bila aku balik rumah, adik aku yang sememangnya penyokong tegar Liverpool teruja nak jumpa abg Naz, aku pon bawa depa jumpa dengan Abg Naz dan amik nasihat serta motivasi untuk depa mencapai impian dan cita-cita. Mana tahu boleh jadi pembakar semangat hehe






Dan akhir sekali nak jemput ampa semua untuk ke Page Ummu Khalifah Shop. Disana ada dijual baju baby, mainan kanak-kanak, Novel Baru dan Terpakai, barang-barang kecantikan dan juga penjagaan kesihatan hasil perkongsian aku dan rakan-rakan =)




3 comments:

  1. salam jumaat dear...macam menarik jer novel tu?

    ReplyDelete
  2. tu dia jumpa penulis buku eye to eye gitu

    ReplyDelete
  3. jalan cerita yang terpesong jauh dari bayangan kami masa baca tajuk. selalu kan novel ni gitu. tapi nampaknya novel ni lain dari apa yang biasa novel2 melayu keluarkan

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi