Friday, October 30, 2015

GADIS HINA ANAK ISTIMEWA- DIMANA HILANGNYA SIFAT KEMANUSIAAN?



Bila baca ja pasal perempuan ni hina pasal anak cacat, terus aku terfikir perempuan yang hina tu sebenarnya lagi hina. Bangang abadi macam ni la. Aku kadang-kadang tak paham dengan orang zaman sekarang ni, entah apa yang difikirkan sampai sanggup menghina ciptaan Allah. Dia ni tak ada akal ka untuk berfikir? Ke mana hilangnya sifat kemanusiaan dia tu? Lupakah dia siapa yang mencipta manusia?? Allahu.....

Andai kata suatu hari nanti dia ditakdirkan turut mendapat anak yang istimewa adakah dia sanggup membunuh anak itu sebab malu??  Orang macam ni benda macam tu tak mustahil dia akan lakukan. Bila dah jadi viral baru tahu menggelabah taik kucing. *GELENG KEPALA*

Kalau kita perasan zaman yang serba canggih sekarang ni, memang wujudnya ramai orang yang biadap. Suka ja komen ikut perasaan. Kutuk itu kutuk ini tanpa mengira perasaan orang. Nak jadi ustajah dan ustaj.... Tapi adakah ia melambangkan ajaran Islam yang sebenar?? Tepuk dada tanya iman.

Buat budak yang bertanyakan soalan macam tu, kita just doakan supaya Allah memberikan dia hidayah dan pengajaran yang setimpal dengan apa yang dia dah buat.





Wednesday, October 28, 2015

5 FAKTA MENGENAI "PERIOD PAIN"


Kebiasaannya mereka yang tidak pernah mengalami "Period pain" ataupon senggugut akan mengatakan yang mereka yang mengalaminya adalah seorang yang sangat mengada-ngada. Padahal mereka tak tahu yang "Period Pain" yang dialami seseorang boleh menyebabkan mereka pengsan ataupun sukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan melainkan hanya berbaring ataupun tidur. Berikut antara fakta mengenai "Period Pain" yang perlu anda tahu


APA ITU "PERIOD PAIN?"

Period pain adalah kesakitan yang dialami oleh wanita ketika hari pertama atau hari kedua haid. Tapi tak semua wanita mengalaminya. Ada yang sakit biasa-biasa saja dan ada yang teruk. Setiap bulan mereka akan mengadap sakit senggugut ni. Terdapat beberapa tahap kesakitan antaranya primer dan sekunder. Jika sakit yang keterlaluan anda perlulah berjumpa doktor.






SIAPA YANG MENGALAMI PERIOD PAIN?

Sesiapa saja boleh mengalami period pain apabila bermulanya haid tetapi mereka itu pastinya wanita dan bukan lelaki, atau pon transgender. Woha! Ada juga yang bermula selepas kahwin dan ada juga setelah berkahwin, mereka tidak mengalami senggugut lagi. Namun ramai juga masih mengalami senggugut walapun sudah berkahwin macam aku #ehhh 


TANDA-TANDA "PERIOD PAIN"

Opkos akan sakit di bahagian perut atau pangkal ari-ari. Rasa seperti berdenyut-denyut ataupun usus anda bagaikan ditarik-tarik atau dikeronyok-keronyok. Sakit belakang dan kaki akan berasa kejang ataupun lenguh-lenguh sendi. Ada juga yang mengalami loya-loya ataupun terus muntah. Dan paling teruk Pitam. Ok ini fakta bukan auta. Tak percaya tanya mereka yang mengalaminya. Eh! Aku tengah habaq la ni. Jadi, jangan memperlekehkan ataupun mengatakan "senggugut ja pon". Hang mai loqstaq kepala hang aku putaq.






BOLEHKAH SENGGUGUT DIUBATI?

Jawapannya mungkin boleh dan mungkin tidak. Kita hanya boleh mencegahnya sama ada sakit atau terlalu sakit. Antara rawatan yang dicadangkan adalah


  • Ambil pil penahan sakit. Tetapi tidak digalakkan. kalau perlu tahan secara semula jadi. Kalau tak tahan juga, doktor yang aku jumpa sarankan tukar-tukar pil penahan sakit. So, tak adalah kita macam jadi kebal pada ubat... errr maksud aku kalau kita sakit, kita makan ubat pon tak jadi apa juga.
  • Tuam perut dengan air suam ataupon mandi dengan air suam. Jangan jadi macam aku, aku bantai seterika terus atas perut. Tapi berlapik la. Agak-agak la nak terus seterika. Kulit aku tak kedut lagi nak kena seterika. Woha!
  • Kurangkan garam dan betulkan diet pemakanan kita. Hmmmm..... Next~~
  • Banyakkan minum jus buah-buahan. Elakkan minum teh, kopi dan air berkarbonat ketika haid walapun ada yang cakap minum ayaq coca-cola lagi banyak darah keluaq darah. Errrr.... Cheq xtau la plak.
  • Tenangkan fikiran dan jangan stress. 


KENAPA KITA KENA TAHU PASAL "PERIOD PAIN"

Hal ini kerana tak ada lagi mulut-mulut capoi ataupun bos yang tak paham bahasa ataupun lelaki-lelaki di luar sana yang tak paham kenapa wanita yang mengalami "period pain" ni patut diberi peluang untuk berehat dan jangan biarkan mereka stress. Berdasarkan pengalaman aku sendiri dulu, setiap bulan mesti ponteng sekolah kalau period pain.

Masa di universiti sampai kena tahan wad sebab senggugut. Cucuk bontot dengan ubat penahan sakit lega teruihh... Tapi budak depan katil aku lagi dasyat, sampai pengsan disebabkan senggugut. Jadi, kami ni sebagai wanita kadang-kadang amik MC pon segan nak bagitau sebab apa MC. Satgi bagitau senggugut depa cakap "eleh senggugut ja pon sampai nak MC bagai" Tak kena kat depa senang cakap la.

Ok itu saja perkongsian pasal Period Pain ataupun senggugut ini. Ada yang nak tambah lagi??


Saturday, October 10, 2015

MISI 3 BULAN

Assalamualaikum....

Hye jumpa lagi kita.... Kalau menulis blog ni maknanya malam ni sorang-sorang lagi la hehe... Suami kuaq p tengok bola plak. Bola dengan dia ni dah macam kembaq... Tak boleh nak dipisahkan... Nasib baik tak boleh kawen dengan bola... Kalau boleh dah lama dia buat hihihi.... Tapi dapat bini bulat macam bola juga hahaha...

Lepas kawen ja benda tak boleh elak ialah berat badan. Memang naik mendadak. Bayangkan la baju nikah tak boleh pakai dah haiya.... Orang kata tanda bahagia. Bahagia bahagia juga gemok ni aku juga yang tanggung huhuhu....

So misi aku nak kurus.... Fuhhh kurus lah... Kurus lah.... Cakap saja tapi usaha tak ada tarak guna kan? Ya la ya la akak exercise la ni... *buka video zumba* Akak tengah zumba la ni.... Zumba jari tulis blog =P

Nanti hakak update misi hakak nak kurus ni berjaya ke tak. Bagi masa akak 3 bulan. Okeh??? =)

Tapi sebelum tu nah gambaq makanan dulu hahaha

#kbai


REDHA

Assalamualaikum... Halu bloggers... Still remember me? Aisehhh.... Muncul lagi ingatkan dah bersara jadi blogger kan? Hihihi.....

Menulis ni pon sebab dah tak tau nak buat apa dah. Suami main futsal. Tinggal la si bini tercongok kat umah.... Hmmmm.... Bila dah dok sorang-sorang macam ni baru nak ada feeling menulis balik. Kalau tak memang tak muncul la kat blog ni hewhew.....

Aku banyak aktif kat ig dan fb ja. Tu pon fb jarang-jarang buka sangat. Ig aku @hanismaneh jemput la follow nowh... Hihihi....

Apa yang ampa akan baca ni, anggap saja la aku tengah membebel... Sebab aku pon dah mati kutu nak buat apa walaupun aku tak ada kutu..... Hehe....

Tahun 2015 tak lama lagi dah nak melabuhkan tirai pon. Sat ja nowh... Nak masuk 2016 dah. Pastu 31.01.16 genap la 2 tahun aku bergelar isteri orang. Tapi sebab kami PJJ 9 bulan, kira la ni bulan sepuluh baru setahun sebulan la kami dok sekali sebagai laki bini. Aci dak kira macam tu??? Hehe....

Anak? Mesti ampa nak tau anak aku berapa orang kan? Setakat ni Allah belum kurniakan kami rezeki anak... Mula la aku nak bergenang ayaq mata ni hewhew.... Aku banyak muhasabah diri aku balik dan akhirnya aku nampak satu perkara yang aku kena buat. REDHA....

Redha dengan apa yang ALLAH dah kurniakan pada kami. Jangan kita soal kenapa Allah tak bagi lagi rezeki pada kita. Kita ni siapa nak soal Allah macam tu? Jadi redha la dengan ketentuan-Nya ada hikmah di sebalik yang telah Allah tentukan. Alhamdulillah rezeki lain ada. Walaupun bukan rezeki anak, ada rezeki lain untuk kami suami isteri. =)

Mulut orang tu tak payah kata la... Kalau ingat balik sakit hati. Tapi biaq p la... Aku maafkan depa. Kata p la nak kata apa pon kat aku sebab aku ni bukan Tuhan sampai boleh tau bila aku nak ada anak. Ampa doakan saja la.... Mana tau doa ampa tu makbul.

Lega sikit rasa hati ni. Lapang bila dapat membebel.... Tak komen pon tak apa. Baca pon kira ok dah hehehe.... Insya Allah jumpa lagi nanti. Wassalam...


Tuesday, June 2, 2015

REVIEW MAKE UP UTARA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Aku nak share dengan ampa something yang sebelum ni aku tak pernah nak terfikir pon aku akan buat kerja ni... Tapi aku rajinkan diri untuk join kelas... Kelas apa? Kelas Make up ye kawang-kawang...

Setakat ni dah tiga kelas aku join... Insyallah akan bertambah lagi kelas mekap yang akan aku join demi memantapkan lagi skills hakak... Ngeh3...

Aku pon ada buat freelance untuk MUA utara. Jadi pada mereka yang tinggal di utara seperti Yan, Sg Petani, Alor Star dan Perlis boleh contact aku untuk mendapatkan khidmat MUA Utara.


Sunday, May 31, 2015

REZEKI

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Lebih kurang 5 bulan aku jadi cikgu ganti di sebuah sekolah agama di Yan, Kedah. Alhamdulillah ada rezeki aku untuk kerja lagi lepas aku ambil keputusan nak berhenti kerja dekat AADK.

Walaupun pjj gak dengan suami tapi masih boleh dikatakan dekat lagi dengan suami. Dulu aku takut kalau aku berhenti keja, mungkin aku susah nak dapat kerja. Tapi rezeki tu kan di tangan Tuhan, lagipun rezeki ni datang dari pelbagai cara =)

Mungkin lebih kot situ, kurang plak kot sini, dan kita kena sentiasa bersyukur sebab rezeki tu sentiasa ada dan tak pernah putus.

Walaupun banyak perkara aku kena korbankan terutama dari kehendak diri bila aku berhenti keja yang gajinya boleh la tahan, tapi itulah yang dikatakan pengorbanan. Dari situ aku belajar untuk lebih berjimat untuk perkara penting saja. Sebab aku punyai impian yang besar dan aku harap ia akan jadi kenyataan suatu hari nanti. Insyallah...


Kesayanganku

Saturday, January 24, 2015

EASEL STAND UNTUK DISEWA



Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Aku nak sewakan easel stand macam dalam gambar di bawah... Just untuk area Perlis dan Kedah COD sekitar Alor Star.

RM 30 + Deposit RM 100 (akan dipulangkan setelah barang dipulangkan dengan keadaan baik)



dan juga

Easel Stand @ White board Stand

Ada white board dan juga Green Board di kedua-dua belah



Sewa dengan Harga RM 35 + Deposit RM100 dipulangkan setelah barang dipulangkan dengan keadaan baik


Cara-cara Tempahan untuk COD

~Email anyss273@gmail.com
~Nyatakan Tarikh untuk disewa
~Bayar 50% dan baki lagi 50% semasa amik barang
COD area Perlis dan Alor Star sahaja atau tempat berdekatan boleh dirunding.


Harga Promosi

3 orang pertama yang Sewa kedua-dua item aku bagi RM 60 tak termasuk deposit. 

Nak sewa??

Email 

anyss273@gmail.com



Saturday, January 17, 2015

RESEPI: SAWI PAKCHOY MASAK SOS TIRAM


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Semalam buka peti sejuk tengok ada sawi jepun @ pakchoy. So tak ada idea nak masak apa mula la google resepi. Resepi yang menjadi pilihan hati adalah sawi jepun masak sos tiram. Abah mentua suka makan makanan berkuah jadi aku pon ejas resepi ikut barang yang ada dalam peti ais dan buat berkuah sikit,





Bahan-bahan

  • Sawi jepun 
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji Bebola daging (dipotong dadu) @ isi ayam @ udang @ sotong
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos kicap
  • sedikit tepung jagung
  • sedikit minyak 
  • garam dan gula secukupnya

Cara-Cara

  1. Sawi dipotong hujungnnya sedikit dan basuh sehelai-sehelai macam dalam gambar dia atas.
  2. Panaskan air dan titis minyak sedikit serta masukkan sedikit garam. Celur sawi bila air dah mendidih. Jangan lama sangat takut kecut dan hilang zatnya nanti. Kemudian susun dalam pinggan.
  3. Tumis bawang dah dipotong halus sehingga bertukar warna kekuningan, Masukkan sos tiram dan tuang air rebusan celur sawi tadi. Ikut la banyak mana air sama ada nak yang berkuah ke kurang kuah. 
  4. Masukkan kicap, bebola daging, sedikit gula dan garam jika perlu. 
  5. Masak hingga mendidih dan bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Masuk sedikit dalam masakan dan tengok kepekatan kuah yang kita nak. Kalau suka cair atau pekat.
  6. Bila dah masak just siram atas sawi tadi. Taburkan bawang goreng sebagai hiasan. 

TIPS: Enak dimakan ketika panas-panas sebab biasanya kalau masak awal sangat dan dah sejuk kuah akan menjadi terlalu pekat,



Selamat mencuba yer kawan-kawan


Visit my IG @hanismaneh





Thursday, January 15, 2015

PENGALAMAN BERHENTI KERJA



Baru masuk 2 bulan secara rasminya jadi Penganggur Terhormat. Apa cerita sebenarnya?? Boleh baca dekat SINI. So kontrak kerja dah tamat. Untuk tahun baru ni mungkin belum ada panggilan nak ganti mana-mana cikgu lagi.

Tapi aku nak kongsi sikit macam mana mula-mula aku duduk Perlis ni. Ye la kan dah biasa duduk KL ni lain sikit situasi kat sana. Perlis ni tak semeriah KL. Bagi diri aku yang dah biasa sibuk ke sana ke sini, window shopping bagai mesti la terasa juga kelainannya.

Masa memula duduk dengan suami tak nafikan rasa kekok tu ada. Di pihak suami pon sama. Dia dah biasa duduk bujang, malam-malam keluar lepak dengan kawan-kawan, bila aku balik sini benda tu dah jadi kebiasaan pada dia. Agak jadi masalah juga pada kami sebab aku selalu ditinggalkan dan dia masih meneruskan aktiviti tu.

Tapi bila dah timbul masalah aku slow talk dengan dia apa perasaan aku, apa patut dia buat bila ada isteri duduk sekali, Alhamdulillah tak ada masalah.Dia pon ubah dan kurangkan aktiviti lepak dengan kawan-kawan. Aku pon paham dia pon kena amik masa juga nak sesuaikan diri sama juga dengan aku. Sebab tu pentingnya suami isteri berbincang bila ada masalah. 

Sebelum ni aku dengar jer cerita kawan aku yang dah 7 tahun PJJ tetiba duduk dengan suami, depa asyik bergaduh ja... Yala baru nak sesuaikan diri tak sangka benda ni jadi kat aku plak. Walau apa pon banyakkan berbincang. 

Perlis tak macam KL. Tak ada tempat nak jelajah sangat, i mean untuk window shopping. Nak ke Kangar pon amik masa juga. Pastu parking susah. Jadi banyak masa habiskan di rumah dan badan aku pon semakin naik sebab makan tidur ja hahaha... 

Nasib la suami aku paham,...Kalau tetiba bini dia ajak kuar nak amik angin dia layankan saja tengah-tengah malam pon. Tak mudah sebenarnya jadi surirumah ni. Masak, kemas rumah, basuh baju fuhhh ingat senang ker? Aku pon kadang-kadang rasa lelah dan penat sangat...Respect sangat pada mereka yang sanggup berhenti kerja untuk jadi suri rumah ataupon memang surirumah tangga sepenuh masa ni.

Jadi sang suami, hargailah isteri anda ;)


Senyum Mau Maneh 

=)


p/s: Jemput ke Fanpage UMMU KHALIFAH SHOP untuk membantu menambahkan pendapatan surirumah ini hehe...

Friday, January 9, 2015

RESEPI SAMBAL KICAP AYAM



Assalamualaikum... dan salam sejahtera...

Tak terlambat lagi rasanya kalau aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru kepada ampa... Pastinya tahun ni mesti macam-macam azam ampa dah niat cuma tunggu nak tercapai atau tak ja hahaha... Apa-apa pon jangan azam tahun-tahun lepas terus dibawa ke tahun-tahun seterusnya sebaiknya usaha untuk mencapainya insyaallah...

Oh ya.. Aku dah semakin jarang update blog tapi aku aktif di Instagram... Boleh follow aku di IG @hanismaneh @hanismaneh @hanismaneh . Ada juga aku share resepi dekat IG aku. So jemput yer....

Hari ni aku nak kongsikan resepi sambal kicap ayam, Selalu kita buat masak kicap jer kan? Tapi kali ni aku nak kongsikan resepi sambal kicap ayam. Suami aku dia punya feveret Ayam masak kicap... Jadi haruslah isteri memikat suami dengan air tangan dia kan? Hihihi... Resepi ni dari Chef Hanieliza tapi aku olah sedikit dengan cara aku. 



Bahan-bahan

500 g ayam dibuang kulit dan dipotong kecil (ikut suka la ampa nak masak berapa ketul pon)
20 tangkai cili kering *
5 ulas bawang merak **
1 labu bawang besar**
3 ulas bawang putih **
1 inci halia**
1/2 cawan air**
2 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut (dikoyak)
2 sudu sos tomato
5 sudu makan kicap
3 sudu minyak masak
Garam jika perlu
Sedikit gula

- Bahan bertanda ** & * Kisar asing

  1.  Goreng ayam separuh masak. Jangan garing sangat. (Optional Atau boleh terus ikut no 2) 
  2.  Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda ** bersama serai dan masukkan bahan *.  Tumis sehingga wangi dan garing. 
  3.  Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan pecah minyak. 
  4.  Jika perlu dan inginkan masakan berkuah tambah air sedikit. 
  5.  Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
  6.  Tambah gula sedikit (optional)Tak nak pon boleh.
  7.  Masakkan sehingga pecah minyak dan sedia untuk dihidang. 
Masa hidangan hampir masak, aku tambahkan cili merah dan juga bawang besar sebagai penyeri dan hiasan dalam hidangan. Sos tomato juga boleh digantikan dengan 3 biji tomato yang dikisar dengan cili.

Sambal Kicap Ayam

Aku juga nak pesan, kita tak pandai masak tak apa, janji kita rajin nak tengok buku resepi atau pun google resepi-resepi baru. Cuma jangan MALAS dan jadikan alasan tak pandai masak untuk tidak turun ke dapur. Aku pon tak pandai masak gak.. Tapi bila aku teringin nak masak aku google jer.. Kadang-kadang depan MIL tak kan nak tunjuk sangat yang kita dok google cara masak cover la sket kan? Hahaha....

Selamat mencuba uolsss.... 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi