Friday, January 9, 2015

RESEPI SAMBAL KICAP AYAM



Assalamualaikum... dan salam sejahtera...

Tak terlambat lagi rasanya kalau aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru kepada ampa... Pastinya tahun ni mesti macam-macam azam ampa dah niat cuma tunggu nak tercapai atau tak ja hahaha... Apa-apa pon jangan azam tahun-tahun lepas terus dibawa ke tahun-tahun seterusnya sebaiknya usaha untuk mencapainya insyaallah...

Oh ya.. Aku dah semakin jarang update blog tapi aku aktif di Instagram... Boleh follow aku di IG @hanismaneh @hanismaneh @hanismaneh . Ada juga aku share resepi dekat IG aku. So jemput yer....

Hari ni aku nak kongsikan resepi sambal kicap ayam, Selalu kita buat masak kicap jer kan? Tapi kali ni aku nak kongsikan resepi sambal kicap ayam. Suami aku dia punya feveret Ayam masak kicap... Jadi haruslah isteri memikat suami dengan air tangan dia kan? Hihihi... Resepi ni dari Chef Hanieliza tapi aku olah sedikit dengan cara aku. 



Bahan-bahan

500 g ayam dibuang kulit dan dipotong kecil (ikut suka la ampa nak masak berapa ketul pon)
20 tangkai cili kering *
5 ulas bawang merak **
1 labu bawang besar**
3 ulas bawang putih **
1 inci halia**
1/2 cawan air**
2 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut (dikoyak)
2 sudu sos tomato
5 sudu makan kicap
3 sudu minyak masak
Garam jika perlu
Sedikit gula

- Bahan bertanda ** & * Kisar asing

  1.  Goreng ayam separuh masak. Jangan garing sangat. (Optional Atau boleh terus ikut no 2) 
  2.  Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan bertanda ** bersama serai dan masukkan bahan *.  Tumis sehingga wangi dan garing. 
  3.  Masukkan ayam dan kacau. Biarkan sehingga ayam lembut dan pecah minyak. 
  4.  Jika perlu dan inginkan masakan berkuah tambah air sedikit. 
  5.  Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
  6.  Tambah gula sedikit (optional)Tak nak pon boleh.
  7.  Masakkan sehingga pecah minyak dan sedia untuk dihidang. 
Masa hidangan hampir masak, aku tambahkan cili merah dan juga bawang besar sebagai penyeri dan hiasan dalam hidangan. Sos tomato juga boleh digantikan dengan 3 biji tomato yang dikisar dengan cili.

Sambal Kicap Ayam

Aku juga nak pesan, kita tak pandai masak tak apa, janji kita rajin nak tengok buku resepi atau pun google resepi-resepi baru. Cuma jangan MALAS dan jadikan alasan tak pandai masak untuk tidak turun ke dapur. Aku pon tak pandai masak gak.. Tapi bila aku teringin nak masak aku google jer.. Kadang-kadang depan MIL tak kan nak tunjuk sangat yang kita dok google cara masak cover la sket kan? Hahaha....

Selamat mencuba uolsss.... 




4 comments:

  1. selamat da makan tak terliur sgt. hehe

    ReplyDelete
  2. sedapnya! lagi kalau makan dengan nasi panas! :)

    ReplyDelete
  3. terbeliak mata kmi tengok 20 tangkai cabai kering tu hewhewgew

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi