Saturday, January 17, 2015

RESEPI: SAWI PAKCHOY MASAK SOS TIRAM


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Semalam buka peti sejuk tengok ada sawi jepun @ pakchoy. So tak ada idea nak masak apa mula la google resepi. Resepi yang menjadi pilihan hati adalah sawi jepun masak sos tiram. Abah mentua suka makan makanan berkuah jadi aku pon ejas resepi ikut barang yang ada dalam peti ais dan buat berkuah sikit,





Bahan-bahan

  • Sawi jepun 
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji Bebola daging (dipotong dadu) @ isi ayam @ udang @ sotong
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos kicap
  • sedikit tepung jagung
  • sedikit minyak 
  • garam dan gula secukupnya

Cara-Cara

  1. Sawi dipotong hujungnnya sedikit dan basuh sehelai-sehelai macam dalam gambar dia atas.
  2. Panaskan air dan titis minyak sedikit serta masukkan sedikit garam. Celur sawi bila air dah mendidih. Jangan lama sangat takut kecut dan hilang zatnya nanti. Kemudian susun dalam pinggan.
  3. Tumis bawang dah dipotong halus sehingga bertukar warna kekuningan, Masukkan sos tiram dan tuang air rebusan celur sawi tadi. Ikut la banyak mana air sama ada nak yang berkuah ke kurang kuah. 
  4. Masukkan kicap, bebola daging, sedikit gula dan garam jika perlu. 
  5. Masak hingga mendidih dan bancuh tepung jagung dengan sedikit air. Masuk sedikit dalam masakan dan tengok kepekatan kuah yang kita nak. Kalau suka cair atau pekat.
  6. Bila dah masak just siram atas sawi tadi. Taburkan bawang goreng sebagai hiasan. 

TIPS: Enak dimakan ketika panas-panas sebab biasanya kalau masak awal sangat dan dah sejuk kuah akan menjadi terlalu pekat,



Selamat mencuba yer kawan-kawan


Visit my IG @hanismaneh





6 comments:

  1. sawi kecik ni mmg sedap la..
    sllu masak ngn sos tiram..
    nyummy!

    ReplyDelete
  2. nampak menyelerakan. tapi sungguh lah tak boleh makan time sejuk nanti jadi pekat xlalu nak makan huuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi... kena ejas masak nk masak n time nk makan

      Delete
  3. nak masak la kt dapur bujang hehehe

    ReplyDelete
  4. Assalam gk,
    akak pun slaaaaluuuuuuuu masak ni
    cepat & sedap kan3

    ReplyDelete

TeRiMa KaSiH KeRaNa MeNiNgGaLKaN PeSaNaN =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi