Friday, October 30, 2015

GADIS HINA ANAK ISTIMEWA- DIMANA HILANGNYA SIFAT KEMANUSIAAN?



Bila baca ja pasal perempuan ni hina pasal anak cacat, terus aku terfikir perempuan yang hina tu sebenarnya lagi hina. Bangang abadi macam ni la. Aku kadang-kadang tak paham dengan orang zaman sekarang ni, entah apa yang difikirkan sampai sanggup menghina ciptaan Allah. Dia ni tak ada akal ka untuk berfikir? Ke mana hilangnya sifat kemanusiaan dia tu? Lupakah dia siapa yang mencipta manusia?? Allahu.....

Andai kata suatu hari nanti dia ditakdirkan turut mendapat anak yang istimewa adakah dia sanggup membunuh anak itu sebab malu??  Orang macam ni benda macam tu tak mustahil dia akan lakukan. Bila dah jadi viral baru tahu menggelabah taik kucing. *GELENG KEPALA*

Kalau kita perasan zaman yang serba canggih sekarang ni, memang wujudnya ramai orang yang biadap. Suka ja komen ikut perasaan. Kutuk itu kutuk ini tanpa mengira perasaan orang. Nak jadi ustajah dan ustaj.... Tapi adakah ia melambangkan ajaran Islam yang sebenar?? Tepuk dada tanya iman.

Buat budak yang bertanyakan soalan macam tu, kita just doakan supaya Allah memberikan dia hidayah dan pengajaran yang setimpal dengan apa yang dia dah buat.





Wednesday, October 28, 2015

5 FAKTA MENGENAI "PERIOD PAIN"


Kebiasaannya mereka yang tidak pernah mengalami "Period pain" ataupon senggugut akan mengatakan yang mereka yang mengalaminya adalah seorang yang sangat mengada-ngada. Padahal mereka tak tahu yang "Period Pain" yang dialami seseorang boleh menyebabkan mereka pengsan ataupun sukar untuk melakukan sesuatu pekerjaan melainkan hanya berbaring ataupun tidur. Berikut antara fakta mengenai "Period Pain" yang perlu anda tahu


APA ITU "PERIOD PAIN?"

Period pain adalah kesakitan yang dialami oleh wanita ketika hari pertama atau hari kedua haid. Tapi tak semua wanita mengalaminya. Ada yang sakit biasa-biasa saja dan ada yang teruk. Setiap bulan mereka akan mengadap sakit senggugut ni. Terdapat beberapa tahap kesakitan antaranya primer dan sekunder. Jika sakit yang keterlaluan anda perlulah berjumpa doktor.






SIAPA YANG MENGALAMI PERIOD PAIN?

Sesiapa saja boleh mengalami period pain apabila bermulanya haid tetapi mereka itu pastinya wanita dan bukan lelaki, atau pon transgender. Woha! Ada juga yang bermula selepas kahwin dan ada juga setelah berkahwin, mereka tidak mengalami senggugut lagi. Namun ramai juga masih mengalami senggugut walapun sudah berkahwin macam aku #ehhh 


TANDA-TANDA "PERIOD PAIN"

Opkos akan sakit di bahagian perut atau pangkal ari-ari. Rasa seperti berdenyut-denyut ataupun usus anda bagaikan ditarik-tarik atau dikeronyok-keronyok. Sakit belakang dan kaki akan berasa kejang ataupun lenguh-lenguh sendi. Ada juga yang mengalami loya-loya ataupun terus muntah. Dan paling teruk Pitam. Ok ini fakta bukan auta. Tak percaya tanya mereka yang mengalaminya. Eh! Aku tengah habaq la ni. Jadi, jangan memperlekehkan ataupun mengatakan "senggugut ja pon". Hang mai loqstaq kepala hang aku putaq.






BOLEHKAH SENGGUGUT DIUBATI?

Jawapannya mungkin boleh dan mungkin tidak. Kita hanya boleh mencegahnya sama ada sakit atau terlalu sakit. Antara rawatan yang dicadangkan adalah


  • Ambil pil penahan sakit. Tetapi tidak digalakkan. kalau perlu tahan secara semula jadi. Kalau tak tahan juga, doktor yang aku jumpa sarankan tukar-tukar pil penahan sakit. So, tak adalah kita macam jadi kebal pada ubat... errr maksud aku kalau kita sakit, kita makan ubat pon tak jadi apa juga.
  • Tuam perut dengan air suam ataupon mandi dengan air suam. Jangan jadi macam aku, aku bantai seterika terus atas perut. Tapi berlapik la. Agak-agak la nak terus seterika. Kulit aku tak kedut lagi nak kena seterika. Woha!
  • Kurangkan garam dan betulkan diet pemakanan kita. Hmmmm..... Next~~
  • Banyakkan minum jus buah-buahan. Elakkan minum teh, kopi dan air berkarbonat ketika haid walapun ada yang cakap minum ayaq coca-cola lagi banyak darah keluaq darah. Errrr.... Cheq xtau la plak.
  • Tenangkan fikiran dan jangan stress. 


KENAPA KITA KENA TAHU PASAL "PERIOD PAIN"

Hal ini kerana tak ada lagi mulut-mulut capoi ataupun bos yang tak paham bahasa ataupun lelaki-lelaki di luar sana yang tak paham kenapa wanita yang mengalami "period pain" ni patut diberi peluang untuk berehat dan jangan biarkan mereka stress. Berdasarkan pengalaman aku sendiri dulu, setiap bulan mesti ponteng sekolah kalau period pain.

Masa di universiti sampai kena tahan wad sebab senggugut. Cucuk bontot dengan ubat penahan sakit lega teruihh... Tapi budak depan katil aku lagi dasyat, sampai pengsan disebabkan senggugut. Jadi, kami ni sebagai wanita kadang-kadang amik MC pon segan nak bagitau sebab apa MC. Satgi bagitau senggugut depa cakap "eleh senggugut ja pon sampai nak MC bagai" Tak kena kat depa senang cakap la.

Ok itu saja perkongsian pasal Period Pain ataupun senggugut ini. Ada yang nak tambah lagi??


Saturday, October 10, 2015

MISI 3 BULAN

Assalamualaikum....

Hye jumpa lagi kita.... Kalau menulis blog ni maknanya malam ni sorang-sorang lagi la hehe... Suami kuaq p tengok bola plak. Bola dengan dia ni dah macam kembaq... Tak boleh nak dipisahkan... Nasib baik tak boleh kawen dengan bola... Kalau boleh dah lama dia buat hihihi.... Tapi dapat bini bulat macam bola juga hahaha...

Lepas kawen ja benda tak boleh elak ialah berat badan. Memang naik mendadak. Bayangkan la baju nikah tak boleh pakai dah haiya.... Orang kata tanda bahagia. Bahagia bahagia juga gemok ni aku juga yang tanggung huhuhu....

So misi aku nak kurus.... Fuhhh kurus lah... Kurus lah.... Cakap saja tapi usaha tak ada tarak guna kan? Ya la ya la akak exercise la ni... *buka video zumba* Akak tengah zumba la ni.... Zumba jari tulis blog =P

Nanti hakak update misi hakak nak kurus ni berjaya ke tak. Bagi masa akak 3 bulan. Okeh??? =)

Tapi sebelum tu nah gambaq makanan dulu hahaha

#kbai


REDHA

Assalamualaikum... Halu bloggers... Still remember me? Aisehhh.... Muncul lagi ingatkan dah bersara jadi blogger kan? Hihihi.....

Menulis ni pon sebab dah tak tau nak buat apa dah. Suami main futsal. Tinggal la si bini tercongok kat umah.... Hmmmm.... Bila dah dok sorang-sorang macam ni baru nak ada feeling menulis balik. Kalau tak memang tak muncul la kat blog ni hewhew.....

Aku banyak aktif kat ig dan fb ja. Tu pon fb jarang-jarang buka sangat. Ig aku @hanismaneh jemput la follow nowh... Hihihi....

Apa yang ampa akan baca ni, anggap saja la aku tengah membebel... Sebab aku pon dah mati kutu nak buat apa walaupun aku tak ada kutu..... Hehe....

Tahun 2015 tak lama lagi dah nak melabuhkan tirai pon. Sat ja nowh... Nak masuk 2016 dah. Pastu 31.01.16 genap la 2 tahun aku bergelar isteri orang. Tapi sebab kami PJJ 9 bulan, kira la ni bulan sepuluh baru setahun sebulan la kami dok sekali sebagai laki bini. Aci dak kira macam tu??? Hehe....

Anak? Mesti ampa nak tau anak aku berapa orang kan? Setakat ni Allah belum kurniakan kami rezeki anak... Mula la aku nak bergenang ayaq mata ni hewhew.... Aku banyak muhasabah diri aku balik dan akhirnya aku nampak satu perkara yang aku kena buat. REDHA....

Redha dengan apa yang ALLAH dah kurniakan pada kami. Jangan kita soal kenapa Allah tak bagi lagi rezeki pada kita. Kita ni siapa nak soal Allah macam tu? Jadi redha la dengan ketentuan-Nya ada hikmah di sebalik yang telah Allah tentukan. Alhamdulillah rezeki lain ada. Walaupun bukan rezeki anak, ada rezeki lain untuk kami suami isteri. =)

Mulut orang tu tak payah kata la... Kalau ingat balik sakit hati. Tapi biaq p la... Aku maafkan depa. Kata p la nak kata apa pon kat aku sebab aku ni bukan Tuhan sampai boleh tau bila aku nak ada anak. Ampa doakan saja la.... Mana tau doa ampa tu makbul.

Lega sikit rasa hati ni. Lapang bila dapat membebel.... Tak komen pon tak apa. Baca pon kira ok dah hehehe.... Insya Allah jumpa lagi nanti. Wassalam...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ GadisKampungSeparaBandar 2013 | All Right Reserved
Designed By
Shahada Fauzi